Bakslag för franska extremhögern i regionalval

Högerextrema Nationell samling hade hoppats på framgångar i det franska regionalvalets första omgång. Väljarnas svar blev det motsatta. I stället har högerpartiet Republikanerna medvind i ett val med mycket lågt deltagande.

Marine Le Pen, partiledare för franska Nationell samling.

Marine Le Pen, partiledare för franska Nationell samling.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Frankrike2021-06-20 21:22

Regionalvalen avgörs i en andra omgång nästa söndag. Men den första omgången visade på ett mycket lågt valdeltagande, där drygt 65 procent av väljarkåren avstod från att rösta enligt vallokalsundersökningar.

Uppgiften kommer från inrikesminister Gérald Darmanin, som sade att detta faktum var "djupt oroande".

Rivieran röstade

Regionalvalet rör 18 regioner. En region som stått i blickfånget är Provence-Alpes-Côte d'Azur, där partiledaren Marine Le Pens parti Nationell samling hoppades på framgång med sin kandidat Thierry Mariani. Men väljarna ser ut att ha svikit honom enligt de första vallokalsundersökningarna.

Sent på söndagen såg det ut som om extremhögern utmanas av motståndaren Renaud Muselier – med kopplingar till president Emmanuel Macrons parti La république en marche (LREM).

En seger i den i söder belägna regionen kunde ha inneburit en skjuts framåt för partiet Nationell samling – tidigare Nationella fronten – inför presidentvalet 2022. Indikationer tyder på det motsatta.

– Våra väljare valde att inte rösta, sade Le Pen i sin första kommentar när vallokalsundersökningarna presenterades.

Städer som Marseille och Cannes ligger i Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Republikanerna starka

I norra distriktet Hauts-de-France, med storstaden Lille, såg mitten-högerpartiet Republikanerna ut att ha segrat över Nationell samling med en större marginal än väntat.

Macrons parti LREM ser ut att tappa väljarnas stöd och ligger enligt vallokalsundersökningarna på omkring tio procent i ett nationellt genomsnitt.

Regionalval rör bland annat frågor om företagsstöd, regional kollektivtrafik och gymnasieskolor. Men framför allt innebär valen en viktig arena för rikspolitiker att visa upp sig och vinna nya väljare.

Valdeltagandet var det lägsta sedan regionalvalet 1958.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!