Bin Salman tackar Macron för "varmt mottagande"

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman tackar Frankrikes president Emmanuel Macron för "varmt mottagande" och "gästvänlighet", efter torsdagens samtal i Paris som har upprört människorättsorganisationer.

Frankrikes president Emmanuel Macron välkomnade den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman till Paris på torsdagen.

Frankrikes president Emmanuel Macron välkomnade den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman till Paris på torsdagen.

Foto: Lewis Joly/AP/TT

Frankrike2022-07-29 12:19

Macron och bin Salman ska arbeta för att "minska effekterna av kriget i Ukraina", enligt ett uttalande från den franska regeringen.

Medarbetare till den franska presidenten hade innan samtalet i Paris antytt att Macron planerade att be Saudiarabien öka sin oljeproduktion för att få ner priserna på råolja.

Saudiarabien är Mellanösterns största producent av olja och gas. Den 36-åriga prinsen, som i praktiken styr Saudiarabien, uppvaktas av flera västledare eftersom de behöver ersätta uteblivna ryska fossilbränslen.

I det franska uttalandet nämns vare sig olja eller gas, däremot att Macron underströk vikten av att "fortsätta den pågående samordningen med Saudiarabien när det gäller att diversifiera energiförsörjningen till europeiska länder".

"Djupt bekymrad"

Mötet över en sen middag på Élyséepalatset i Paris mellan bin Salman och Macron på torsdagskvällen ses som det senaste exemplet på att den saudiske kronprinsen håller på att bli accepterad i väst igen. Bin Salman blev en paria efter mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi, utfört av saudiska agenter inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2018.

Amerikansk säkerhetstjänst bedömer att bin Salman godkände mordet, något som Saudiarabien förnekar.

Amnesty Internationals ordförande Agnes Callamard sade till AFP att hon är "djupt bekymrad" över Paris-besöket.

Försvarar mötet

Den franska presidentens allierade har försvarat mötet med att Frankrikes behov måste gå före principer i utrikespolitiken. Analytiker säger att Saudiarabien är ett av få länder i världen som har kapacitet att utöka sin oljeproduktion.

– Det finns partner, länder, som inte delar Frankrikes demokratiska värderingar, men det vore ett misstag att inte samtala, att försöka få saker gjorda, sade landets minister för offentlig förvaltning Stanislas Guerini, till radiostationen Europe 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!