Bombhot mot Louvren och Versailles

Såväl jättemuseet Louvren som slottet Versailles har stängt efter rapporter om bombhot. Som svar på en ökad hotbild har den franska regeringen kallat in 7 000 soldater för att vakta gator, torg och offentliga byggnader.

En polis vaktar Louvren i centrala Paris på lördagseftermiddagen.

En polis vaktar Louvren i centrala Paris på lördagseftermiddagen.

Foto: Thomas Padilla/AP/TT

Frankrike2023-10-14 08:16

Under lördagseftermiddagen larmas om bombhot mot Louvren i centrala Paris och slottet Versailles utanför huvudstaden, rapporterar Le Figaro. Båda museerna har utrymts, men inga personskador har rapporterats.

En talesperson för Louvren säger att man "tagit emot ett skriftligt meddelande som uppgav att det förelåg en risk för museet och dess besökare", och att man därför beslöt att utrymma och stänga för dagen medan man genomför "nödvändiga kontroller".

Polis uppger att man letar efter eventuella bomber, men officiellt har stängningen inte kopplats till ett bombhot.

Utreds som terrorbrott

Händelserna kommer ett dygn efter att en lärare knivmördats i staden Arras i norra Frankrike, ett dåd som utreds utreds som ett terrorbrott.

– Skolattacken är ett resultat av barbarisk islamistisk terrorism, sade president Emmanuel Macron under ett besök i Arras på fredagen.

Efter mordet höjde regeringen terrorhotnivån till högsta läge. Då angavs även situationen i Mellanöstern som orsak.

De tusentals soldater som kallats in som stärkt skydd ska alla vara på plats senast på måndag, uppger inrikesdepartementet.

Samtidigt är Frankrike värdland för rugby-VM, där fyra matcher spelas under helgen. På arenorna och den fanzone i Paris som upprättats har säkerheten höjts, meddelar polisen enligt Le Figaro.

Årsdag för lärarmord

Utbildningsminister Gabriel Attal uppger att skolorna i landet ska hållas öppna på måndag men att samtliga lektioner före klockan 10 ska ägnas åt samtal om hot och vad som kan göras samt hur landet bäst kan hylla den mördade läraren.

Måndagen är även årsdag för mordet på historieläraren Samuel Paty, som mördades av en extremist i en förort utanför Paris 16 oktober 2020. Det dådet satte stora spår i Frankrike och föranledde debatter om sekularism och fördömanden av islamistiska yttringar.

– Vi kommer inte att ge efter för våld. Vi kommer att möta det och vi kommer att bekämpa det, säger premiärminister Élisabeth Borne under utdelningen av det pris som delas ut till Patys minne i Paris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!