EU sätter in spaningsflyg mot migrantbåtar

EU:s gränsmyndighet Frontex sätter in spaningsflyg över Engelska kanalen för att upptäcka migrantbåtar på väg mot Storbritannien. Inrikeskommissionär Ylva Johansson säger till TT att hon ska ta kontakt med Storbritannien – som stängdes ute från dagens ministermöte – för att diskutera hur landet kan bidra.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson deltog i mötet.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson deltog i mötet.

Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Frankrike2021-11-28 06:54

Frontex ska från och med onsdag sätta in ett spaningsflygplan som ska bidra till arbetet med att stoppa migranter från att olovligen försöka ta sig med båt från Frankrike till Storbritannien, meddelar Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin efter söndagseftermiddagens möte i franska Calais, skriver AFP. Flygplanet ska flyga "dag och natt" över området som sträcker sig från Frankrike till Nederländerna.

På mötet deltog ministrar från Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Belgien samt representanter för EU för att diskutera arbetet mot människosmugglare och hanteringen av migranterna. Mötet hölls efter båtolyckan i onsdags då 27 personer som försökte ta sig över kanalen omkom.

Brist på informationsutbyte

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson, som deltog, säger till TT att mycket av mötet handlade om hur samarbetet kan stärkas mellan länder och EU:s myndigheter Europol och Frontex för att stoppa människosmuggling.

– Det viktigaste från det här mötet är att de berörda medlemsländerna och mina myndigheter måste ge högre prioritet åt de här frågorna och samarbeta närmare och utbyta mer information. Det är fortfarande delvis en brist på informationsutbyte som gör det svårt att agera mot välorganiserade kriminella nätverk, säger Johansson.

Storbritannien fick inte delta i mötet efter veckans gräl mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärministern Boris Johnson. Ett par dagar efter olyckan hade Macron anklagat Johnson för att "inte vara seriös". Frankrike irriterades av Johnsons första reaktion, som riktade skulden mot Frankrike, och sedan av hans beslut att skriva ett brev till Macron som Johnson publicerade i sin helhet på sitt Twitterkonto.

Ska kontakta Storbritannien

– Det var meningen att det skulle vara två delar, först ett möte med bara EU och sedan ett möte där britterna också skulle vara med. Nu blev det inte så, och det betyder att samarbetet med Storbritannien är en jätteviktig fråga för det är nödvändigt för att hantera migrationen över kanalen, svarar Johansson på frågan om hur mötet påverkades av att britterna inte deltog.

TT: Hoppas du på ett nytt möte där Storbritannien kan delta?

– Jag kommer att ta kontakt med Storbritannien också direkt, när det gäller hur vi ska ha ett operationellt samarbete för att bekämpa människosmuggling. Det måste göras på ett sätt där också Storbritannien måste bidra till detta, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!