Uttalandet från FN kommer efter tre dagars oroligheter på många håll i Frankrike sedan en 17-årig pojke i tisdags sköts ihjäl av polis. En video av det inträffade visar hur en motorcykelpolis till synes oprovocerat skjuter pojken i bröstet efter att ha stoppat bilen han färdades i.
– Vi är oroade över att en 17-åring av nordafrikansk härkomst har dödats av polisen i Frankrike. Det här är ett tillfälle för landet att på allvar ta itu med viktiga frågor om rasism och rasdiskriminering inom brottsbekämpningen, säger Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s människorättsorgan OHCHR vid en presskonferens i Genève.
Den franska regeringen tillbakavisar kritiken.
"Alla anklagelser om rasism eller systematisk rasism inom den franska polisen är helt obefogad", lyder ett uttalande från det franska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.
Stoppas på gatan
Färska utredningar visar att rasism och diskriminering förekommer inom polisväsendet på olika håll i Europa, påpekar Morgan Finnsiö, researcher på stiftelsen Expo.
– Många minoritetspersoner upplever att de blir stoppade hela tiden, baserat på sitt utseende, utan att de har gjort någonting. I förlängningen leder det till en stor brist på förtroende, säger han.
Enligt Finnsiö handlar det om strukturell rasism och diskriminering, vilket han säger har suttit i väggarna hos institutioner som polisväsendet väldigt länge.
– Dessutom är det så, vilket vi sett exempel på i Tyskland, att det finns anställda inom polisen eller andra beväpnade säkerhetstjänster som sympatiserar med antidemokratiska högerextrema grupper. Det är ett relaterat problem som blir extra akut och ett angeläget problem för samhället.
"Ideologisk aspekt"
I Frankrike, berättar Finnsiö, har det gjorts opinionsmätningar där det framkommer att en tydlig majoritet av landets poliser sympatiserar med det högerextrema och starkt invandringskritiska partiet Nationell samling, som leds av Marine Le Pen.
– När det finns en sådan ideologisk aspekt med i bilden är det kanske inte förvånande att det också finns strukturell rasism, säger Morgan Finnsiö.
TT: Hur kan man stävja den här typen av utveckling?
– Jag tror att första steget är att erkänna att problemet finns. Och det gör man bäst genom offentliga utredningar så att samhällets hela tyngd står bakom de fynd som görs och de rekommendationer som sedan tas fram.
– Det är naturligtvis viktigt att alla samhällets institutioner likabehandlar alla medborgare. Men det är extra viktigt bland polisen, som faktiskt möter människor och dessutom ofta är beväpnade och har möjlighet att använda våld.