Folksamlingar i Paris – stökig kväll väntas

Fredagskvällen väntas bli stökig runt om i Frankrike efter tre nätter med omfattande upplopp – därför sätts 45 000 poliser in. I centrala Paris har polisen börjat mota bort folksamlingar som samlats vid Place de la Concorde för en demonstration, trots att det är förbjudet.

Människor samlades vid Place de la Concorde i Paris för att delta i en förbjuden demonstration – men motades bort av polis.

Människor samlades vid Place de la Concorde i Paris för att delta i en förbjuden demonstration – men motades bort av polis.

Foto: Lewis Joly/AP/TT

Frankrike2023-06-30 20:20

Polisen har förbjudit oanmälda demonstrationer kring i synnerhet platser som just Place de la Concorde, Champs-Élysées och Champ de Mars, enligt franska medier.

De som deltar i demonstrationen riskerar att få böter.

Tidigare under dagen rapporterades oroligheter i Strasbourg i nordöstra Frankrike. Där ska bland annat en Applebutik i ett köpcentrum ha vandaliserats – trots polisens försök att stoppa demonstranternas tillträde till köpcentrumet.

En man i 20-årsåldern i nordvästra Frankrike har avlidit av skador han ådrog sig under fredagsmorgonen, efter att ha fallit genom ett glastak på ett annat köpcentrum, i nordvästra Frankrike. Enligt en ung man som var med honom på taket var deras plan att bryta sig in i en mataffär medan polisen var upptagen med att stävja upploppen, uppger polisen.

Unga deltagare

Den utlösande faktorn till upploppen var att en 17-årig pojke sköts ihjäl i Parisförorten Nanterre i tisdags.

Hittills har över 900 personer gripits under upploppen, enligt inrikesminister Gérald Darmanin. Enligt honom är snittåldern för majoriteten av de gripna 17 år, och vissa så unga som 13 år, skriver BBC.

Frankrikes regering har lovat att ta i med hårdhandskarna för att återställa ordningen. Tidigare på fredagen meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron bland annat att fler poliser kommenderas ut för att hantera våldet. Senare på fredagen blev det klart att 45 000 poliser sätts in, enligt inrikesministern.

Natten till fredag handlade det om 40 000 poliser.

Premiärminister Élisabeth Borne har i sin tur meddelat att polisen kommer använda sig av bepansrade fordon.

"Avgörande timmar"

"De här närmaste timmarna kommer att bli avgörande", skriver inrikesminister Darmanin i ett brev till poliser.

"De mänskliga och materiella förstärkningar som vi för närvarande skickar kommer att ge er medel att försvara republiken och dess värderingar", tillägger han.

Vidare har Borne låtit meddela att stora evenemang ställs in och att försäljning av stora fyrverkeripjäser förbjuds.

Dessutom stoppas all buss- och spårvagnstrafik i hela landet från klockan 21.

Den gränsöverskridande kollektivtrafiken mellan den sydvästra schweiziska staden Genève och Frankrike har också stoppats under fredagskvällen, enligt ett uttalande av den lokala transporttjänsten.

Misstänkt mordförsök

I Marseille har också en utredning om misstänkt mordförsök mot polis inletts, rapporterar Le Monde som hänvisar till AFP.

Enligt tidningen ska två civilklädda poliser ha blivit attackerade av ett 20-tal personer som identifierat dem som poliser. De ska ha blivit svårt misshandlade, bland annat genom slag mot huvudet.

Marseille har förbjudit demonstrationer under fredagen.

Fakta: Vad startade upploppen?

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre tisdagen den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppger att skotten avlossats på grund av att Nahel kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!