Fördel Macron i fransk valspurt

För första gången på 20 år tycks en fransk president kunna bli omvald. Emmanuel Macron är fortsatt favorit efter en återhållsam tv-debatt mot Marine Le Pen.

Valaffischer i Paris för finalkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen inför den avgörande omgången i presidentvalet. Arkivfoto.

Valaffischer i Paris för finalkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen inför den avgörande omgången i presidentvalet. Arkivfoto.

Foto: Francois Mori/AP/TT

Frankrike2022-04-21 12:11

När samma duo möttes 2017 var så gott som alla överens om att Macron var överlägsen sin motståndare i slutdebatten.

Så blev det inte i år.

Tv-drabbningen i onsdags kväll var jämnare, men också mindre konfrontatorisk. De hetaste stunderna berodde inte på att någon gjorde bort sig eller tog i för mycket, utan var snarare tecken på de stora skillnaderna i kandidaternas politik – exempelvis om synen på invandring, miljön och utrikespolitiken.

– När ni talar om Ryssland talar ni om er bankir, var Macrons mest minnesvärda ord från debatten.

– Ni är en klimathycklare, var motsvarigheten från Le Pen.

"Otillräcklig"

Totalt sett ger det ändå en fördel för den sittande presidenten.

"Ny missad chans för Marine Le Pen, kvävd av en kampvillig Emmanuel Macron", konstaterar vänstermittentidningen Le Monde.

"Macron dominerar, Le Pen håller emot", anser högerkollegan Le Figaro.

"Fortfarande otillräcklig", skriver i sin tur vänsterorganet Libération om Le Pen över hela sina förstasida.

Det sistnämnda är nog så viktigt, med tanke på att vänsterväljarna kan bli helt avgörande i valet.

Slutspurt

Kampanjen går nu in på slutrakan. Vid midnatt mot lördag är det tystnad som gäller inför röstandet på söndag.

Macron var under torsdagen i Saint-Denis, i norra delen av Paris, medan Le Pen sökte sig till Arras i norra Frankrike.

Opinionsmässigt har Macron en tydlig ledning, om än inte alls lika stor som 2017 då han fick 66 procent av rösterna, mot 34 för Le Pen. I nuläget tyder det mesta i stället på en betydligt jämnare slutstrid med Macron på runt 55 procents stöd i opinionen, mot 45 för Le Pen.

Lagarde eller Borne?

Samtidigt är redan spekulationerna i full gång om vad som händer efter valet. Premiärminister Jean Castex har redan aviserat att han räknar med att avgå om Macron blir omvald, för att ge presidenten fritt spelrum att utse en ny regering.

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde och nuvarande arbetsmarknadsministern Elisabeth Borne är två namn som förts fram som tänkbara nya premiärministrar under Macron – liksom en återkomst för Édouard Philippe,som höll posten under Macrons första år vid makten, 2017-20.

Vem som kan bli premiärminister om Le Pen vinner är betydligt mer ovisst. Hennes andreman Jordan Bardella, förre sambon Louis Alliot och Beziers-borgmästaren Robert Ménard är tre tänkbara kandidater.

Vänsterhopp

En joker i leken är dessutom vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon. Han blev visserligen utslagen som trea i den första presidentvalsomgången, men har inte gett upp hoppet om att styra den franska politiken.

Mélenchon har redan börjat kampanja för det parlamentsval som följer i två omgångar i juni och hoppas då få tillräckligt stöd för att bli utsedd till regeringschef – oavsett vem som blir president.

– Jag kräver av fransmännen att välja mig till premiärminister, sade Mélenchon till tv-kanalen BFM i tisdags.

Fakta: Franska presidentval

Så här har det gått i den avgörande omgången i franska presidentval de senaste 50 åren:

2017: Emmanuel Macron mot Marine Le Pen, 66,1 procent-33,9

2012: François Hollande mot Nicolas Sarkozy, 51,6-48,4

2007: Sarkozy mot Ségolène Royal, 53,1-46,9

2002: Jacques Chirac mot Jean-Marie Le Pen, 82,2-17,8

1995: Chirac mot Lionel Jospin, 52,6-47,4

1988: François Mitterrand mot Chirac, 54-46

1981: Mitterrand mot Valéry Giscard d'Estaing, 51,8-48,2

1974: Giscard d'Estaing mot Mitterrand, 50,8-49,2

1969: Georges Pompidou mot Alain Poher, 58,2-41,8

Källa: Franska inrikesdepartementet.


Fakta: Vad händer sedan?

Den avgörande andra omgången i Frankrikes presidentval hålls på söndag, den 24 april, mellan sittande presidenten Emmanuel Macron och utmanaren Marine Le Pen.

Valvinnaren tillträder senast den 13 maj, då Macrons nuvarande mandatperiod löper ut. Oavsett vem som vinner väntas den nuvarande regeringen under premiärminister Jean Castex avgå, varpå presidenten utser ny regeringschef och nya ministrar.

Därefter hålls parlamentsval den 10 juni, med eventuella andra omgångar den 17 juni, då samtliga 577 ledamöter i nationalförsamlingen ska röstas fram.

Traditionellt har den vinnande presidenten fått starkt stöd i efterföljande parlamentsval, men det kan också bli så att han eller hon behöver omvandla sin regering med anledning av styrkeförhållandet i parlamentet. Exempelvis var högerpolitikern Jacques Chirac premiärminister under vänsterpresidenten François Mitterrand 1986-88, varpå Chirac själv som president tio år senare hade en socialistisk regering under Lionel Jospin 1997-2002.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!