Frankrike hämtar hem medborgare från Syrien

Frankrike har hämtat en stor grupp franska medborgare från ett läger för misstänkta IS-medlemmar i Syrien, rapporterar tv-kanalen BFM TV.

Av de tiotusentals människor som hålls i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien beräknas ungefär hälften vara barn. Arkivbild.

Av de tiotusentals människor som hålls i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien beräknas ungefär hälften vara barn. Arkivbild.

Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Frankrike2022-10-20 07:26

Det handlar om 40 barn och 14 mödrar som har befunnit sig på lägret al-Hol i nordöstra Syrien. De kom till Frankrike i ett flygplan som landade under natten till torsdag. Barnen väntas tas om hand av den franska socialtjänsten.

Tiotusentals människor har hållits i det stora lägret sedan terrororganisationen IS slogs tillbaka i Syrien. Lägret kontrolleras av kurdiska militärstyrkor. En övervägande majoritet av de internerade är kvinnor och barn, som har eller misstänks ha varit del av IS självutropade kalifat.

Många av de som hålls i lägret är också medborgare i andra länder som har visat liten vilja att hämta dem. Lägret var tänkt som en tillfällig lösning, men har växt till vad som beskrivs som en mindre stad.

I somras rapporterade FN att fler än 100 mord hade skett i lägret under ett och ett halvt års tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!