Frankrike höjer terrorhotnivån

Den franska regeringen höjer terrorhotnivån till högsta läge. Det meddelar regeringen efter att en lärare dödades i ett knivdåd i en skola i norra Frankrike.

Polis med förstärkningsvapen patrullerar i Arras på fredagen efter att en lärare dödats och två skadats i en knivattack på en skola i staden.

Polis med förstärkningsvapen patrullerar i Arras på fredagen efter att en lärare dödats och två skadats i en knivattack på en skola i staden.

Foto: Michel Spingler/AP

Frankrike2023-10-13 11:53

Attacken på fredagsmorgonen utreds av polisen som ett terrorbrott. Enligt president Emmanuel Macron lyckades polis förhindra en annan attack som skulle ha genomförts på annan ort i landet under dagen.

– Skolattacken är ett resultat av barbarisk islamistisk terrorism, säger Macron under ett besök i skolan i staden Arras.

Under kvällen höjdes terrorhotnivån, meddelar inrikesminister Gérard Darmanin.

– Det sker i samband med såväl det som hände i Arras som det som vi ser hända i Mellanöstern, säger han till tv-kanalen TF1.

Enligt franska medier ropade gärningsmannen, som är en tjetjen i 20-årsåldern, "Allahu akbar" under knivattacken. Gärningsmannen har gripits.

Utöver den dödade läraren skadades en lärare och en säkerhetsanställd. Inga elever skadades fysiskt. President Macron säger att den dödade läraren "ingrep och räddade förmodligen flera liv".

Omständigheterna kring dådet är oklara, men tidigare i veckan uppmanade en Hamasledare muslimer att ”visa sin vrede överallt”, efter den terrorstämplade organisationens attacker mot Israel i lördags och Israels våldsamma svar mot Gazaremsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!