Frankrike: Ryssland "låtsas" förhandla om fred

Rysslands förhandlingar med Ukraina är ett spel för gallerierna anser den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian med hänvisning till att den brutala ryska krigföringen fortgår parallellt med samtalen.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.

Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

Frankrike2022-03-17 13:15

– Tyvärr har vi fortfarande att göra med samma ryska logik – maximala krav, en vilja att Ukraina ska ge upp och ett intensifierat belägringskrig, säger Le Drian till Le Parisien.

– Precis som i Groznyj (i Tjetjenien) och Aleppo (i Syrien) finns det tre typiska element – urskillningslös bombning, så kallade humanitära "korridorer", som mejslats fram för att man ska kunna anklaga den andra sidan för att inte respektera dem, och diskussioner utan annat syfte än att låtsas som om man förhandlar.

President Volodymyr Zelenskyj avvisade under onsdagen Kremls förslag om att Sverige eller Österrike, två militärt alliansfria länder, skulle kunna stå modell för Ukrainas framtida säkerhetspolitiska status.

Ryssland har även tidigare pekat på den svenska linjen som ett föredöme, och då ofta definierat den som "neutralitetspolitik" utan att nämna den så kallade solidariska säkerhetspolitiken eller det nära samarbetet mellan Sverige och försvarsalliansen Nato.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!