Frankrikes hälsominister Olivier Véran sade under torsdagen att brev har skickats till ovaccinerade vårdanställda runt om i landet om att deras anställning har dragits in – utan lön.
Sade upp sig
Hälsoministern sade att tiotals personer valde att säga upp sig i stället för att ta sprutan, men att landets sjukvård är säkrad med de övriga 2,7 miljoner anställda inom vården.
En av dem som protesterar mot åtgärden är Thierry Paysant, brandsäkerhetschef på ett sjukhus i Nice. Han har valt att hungerstrejka mot vaccinkravet, som han menar är en alldeles för hård åtgärd.
– När jag tittar på tv ser jag hur människor som är emot eller tveksamma till vaccinet får stå tillbaka eller avfärdas som konspirationsteoretiker. Jag hoppas på en öppen debatt, säger han, och förtydligar att det är själva tvånget han protesterar mot, inte vaccinationerna.
Senast 15 september
Avstängningarna har inte skett utan förvarning. I juli meddelade president Emmanuel Macron att alla anställda inom vården måste vaccinera sig senast den 15 september.
Den grupp som varit mest tveksamma till vaccination är sjuksköterskorna, skriver nyhetsbyrån AFP. De har i störst utsträckning uttryckt misstro till hur effektiva och säkra vaccinerna är.
Sett till hela befolkningen har Frankrike en av de högsta vaccinationsgraderna i världen – 70 procent är fullvaccinerade. Den höga vaccinationstäckningen har hjälpt till att hålla nere en "fjärde våg" och just nu vårdas färre än 2 000 covidpatienter på sjukhus i landet. Men det är för tidigt att lyfta alla restriktioner, anser Olivier Véran.
– Det är fortfarande 10 000 nya fall per dag. Pandemin är inte över, säger han.