– Frankrike förbereder sig inte på att välkomna några av de migranter som kommit till Lampedusa, säger den franske inrikesministern Gérald Darmanin i en intervju med den franska radiokanalen Europe 1 under måndagen.
Beskedet kommer samma dag som den franske inrikesministern reser till Rom för ett möte med sin italienske kollega Matteo Piantedosi för att diskutera läget på ön.
Enligt Darmanin är Frankrikes mål att "hjälpa Italien att kontrollera sina gränser för att hindra människor från att komma".
– Men det är fel att anse att migranter, bara för att de anlänt till Europa, omedelbart bör skickas vidare över hela Europa och till Frankrike – som redan tar en stor del av ansvaret, säger han i intervjun.
"Gemensamma åtgärder" utlovade
Måndagens Rombesök av Darmanin var tänkt att utgöra ett första steg av de "gemensamma åtgärder" som Frankrikes president Macron under den gångna helgen utlovat Italiens premiärminister Meloni i spåren av migrantströmmen, enligt La Repubblica.
På söndagen besökte också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den italienska premiärministern ön, som under ett enda dygn registrerade 7 000 ankomster förra veckan.
von der Leyen uppmanade då EU:s medlemsländer att dela på ansvaret, och presenterade en plan, där bland annat bättre kontrollrutiner av ankommande och stöd för att sända asylsökande vidare till andra EU-länder ingår.
Tyskland: "Hela Europa måste bidra"
Från tyskt håll meddelar landets inrikesminister Nancy Faeser att man stödjer von der Leyens förslag att stärka övervakningen av EU:s yttre gränser i Medelhavet.
– Annars kommer vi inte kunna hålla migrationsläget under kontroll, säger Faeser i en intervju med den tyska public service-bolaget ARD, skriver La Stampa.
Enligt den tyska inrikesministern kan "migrationskrisen bara lösas om hela Europa bidrar".
Beskedet kommer efter att Tyskland förra veckan pausat en frivillig uppgörelse bland EU-länderna om att ta emot asylsökande – vilket innebar att migranter inte längre hade en möjlighet att ta sig till landet från Italien.