Frankrike väljer – Macron eller Le Pen?

I ett gråmulet Paris, med en vårtemperatur på omkring 15 grader, pågår valet av fransk president. Avgörandet mellan den sittande presidenten Emmanuel Macron och högernationalisten Marine Le Pen kan bero på vem som lyckas få med sig soffliggarna.

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Macron på väg till vallokalen i Le Touquet, norra Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Macron på väg till vallokalen i Le Touquet, norra Frankrike.

Foto: Thibault Camus/AP/TT

Frankrike2022-04-24 09:20

Klockan 20 i kväll har den sista rösten lagts i Frankrikes andra, och sista, valomgång.

Den stora frågan är hur många som kommer att bemöda sig att gå till vallokalerna, i ett val där ingen av kandidaterna är jättepopulär.

Yannick Houel, en 54-årig marknadschef för en resesajt, är på väg till vallokalen – utan tvivel på vem som ska få hans röst. Det blir Macron i bägge valrundor, berättar han för TT:s utsände i Paris.

– Det var självklart för mig, säger Houel.

– Jag gillar det han gjort under mandatperioden. Enligt mig har han hanterat många saker bra, som pandemin, och jag håller med om de flesta av hans idéer.

"Röst mot Le Pen"

Houel säger att det alldeles oavsett känns obligatoriskt att rösta i dag.

– För att det också är en röst emot Marine Le Pen. Att ha en högerextrem president i Frankrike är en omöjlighet, det går bara inte.

Efter fem år med Macron (från mittenpartiet LREM) vid makten har fler fransmän än 2017 nu visat sig vilja försöka med högerradikala Le Pen (nationalistiska RN).

Enligt en Ipsos-undersökning från i fredags uppgav 43,5 procent av de som planerar att rösta att de kommer att välja Le Pen. Det är högre än vad någon annan högernationalistisk kandidat har fått i en opinionsundersökning så nära inpå valdagen. Resterande 56,5 procent svarade att de kommer att rösta på Macron, skriver Le Monde.

Macron vinnartippad

I valets inledande skede verkar det därmed som att Macron kommer att ta hem segern. Den sittande presidenten har handlat optimistiskt – i dubbelt avseende. Han har nämligen bokat in sin valvaka i kväll till Marsfältet framför Eiffeltornet mitt i Paris. Då räknar han sannolikt med att stå som segrare – och med att det inte kommer att börja regna.

Enligt uppgifter leder dock Le Pen i franska kolonier. Belgiska medier rapporterar att Marine Le Pen ligga i täten i Martinique, Guadeloupe och Guyana. Det är en totalomvändning jämfört med valet 2017, då Macron samlade en stor majoritet av rösterna där.

Röstresultaten där lär inte ha någon större inverkan på slutresultatet.

Uppgifter kommer också från belgiska medier om valdeltagande. Enligt den belgiska tidningen Le Soir ska valdeltagandet fram till klockan 17 ha varit störst i departementet Aveyron med 70 procent, tätt följt av Dordogne och Landes.

Det som kan komma att avgöra valet är vem som lyckas få med sig de nästan åtta miljoner väljare som i första omgången lade sina röster på vänsterradikala Jean-Luc Mélenchon. När valet nu står mellan mittenliberale Macron och högerradikala Le Pen kan det bli så att många stannar hemma i stället för att rösta.

Experter tror att andelen soffliggare under denna omgång kan röra sig upp mot 26 till 28 procent, vilket tros inte toppa rekordet från 1969 där andelen uteblivna röster uppgick till 31 procent i andra omgången.

Klockan 17 hade 63,2 procent av alla röstberättigade fransmän röstat, en minskning med två procentenheter jämfört med samma tidpunkt vid valet 2017, skriver AFP. Valdeltagandet var också två procentenheter lägre än vad det var klockan 17 i den första röstningsomgången den 10 april.

Om Macron skulle ta hem segern skulle han bli den första franska presidenten på 20 år att vinna en andra mandatperiod. I förra valet 2017 vann Macron med 66 procent av rösterna.

Högerradikala Marine Le Pen, har lagt sin röst i en vallokal i Henin-Beaumont i norra Frankrike.
Högerradikala Marine Le Pen, har lagt sin röst i en vallokal i Henin-Beaumont i norra Frankrike.
Fakta: Valet i Frankrike

Frankrike har 68,3 miljoner invånare enligt beräkningar i år. Detta inbegriper invånare i resterna av hela det forna kolonialväldet. Själva fastlandet beräknas ha 65,3 miljoner invånare.

Första valomgången i presidentvalet 10 april 2022 röstade 35,1 miljoner väljare .

Antal fransmän som registrerat sig att rösta i presidentvalet var 48,7 miljoner invånare.

Frankrikes parlament har två kamrar, den direktvalda nationalförsamlingen med 577 medlemmar och senaten med 348 medlemmar.

Val till parlamentets nationalförsamling hålls den 12 och 19 juni.

Presidentvalet sker i två omgångar. Mandatperioden sänktes 2000 från sju år till fem år och 2008 begränsades antalet mandatperioder i följd till två.

Frankrikes administrativa indelning består av tretton regioner. Dessa är indelade i 96 departement och drygt 36 650 kommuner. Till detta kommer även resterna av landets koloniala välde.

Källor: NE, CIA factbook

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!