Fransk domstol: Förbjud fiske i delfinområden

Frankrikes högsta förvaltningsdomstol ålägger regeringen att förbjuda fiske i vissa delar av Atlanten för att skydda delfiner. Beslutet kommer efter att minst 910 döda delfiner hittats vid Frankrikes kust mot Atlanten sedan början av vintern.

Under endast en vecka hittades fler än 400 delfiner strandade längs den franska kusten. Arkivbild.

Under endast en vecka hittades fler än 400 delfiner strandade längs den franska kusten. Arkivbild.

Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Frankrike2023-03-21 20:32

Under endast en vecka hittades fler än 400 av de havslevande däggdjuren strandade längs kusten. Så många har aldrig påträffats tidigare, enligt en rapport från Pelagis oceanografiska observatorium, baserat i staden La Rochelle.

De flesta av de döda delfinerna hade skador som tyder på att de fastnat i fiskenät, annan fiskeutrustning eller båtmotorer.

Flera miljöorganisationer och forskare har uppmanat till ett tillfälligt fiskestopp – men regeringen har i stället valt lösningar som mildrar industrifiskets påverkan på delfiner.

Domstolen anser dock att dessa lösningar inte är tillräckliga för att skydda valarter som till exempel delfiner och tumlare.

Rätten ger regeringen sex månader att fastställa förbudszonerna för fisket och även öka övervakningen av oavsiktlig fångst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om