Fransk duell: Skepsis mot hyckleri

Köpkraft och invandring, klimatpolitik och kriget i Ukraina fick känslorna att svalla i Frankrikes avslutande valdebatt. Fast lika hett som senast blev det inte. –Det märks att vi blir äldre, sade Marine Le Pen.

President Emmanuel Macron och utmanaren Marine Le Pen bänkade för årets avslutande valdebatt i fransk tv.

President Emmanuel Macron och utmanaren Marine Le Pen bänkade för årets avslutande valdebatt i fransk tv.

Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Frankrike2022-04-20 10:30

Samma duo som 2017 möts på söndag i den avgörande omgången i Frankrikes presidentval. Och precis som då möttes de även i en avslutande valduell framför tv-kamerorna i Saint-Denis i Paris norra förorter.

– Under fem år har jag sett folket lida och oroas. Ett annat val är möjligt, sade utmanaren Le Pen, som fick första ordet.

– Vi kan och ska förbättra vardagslivet, från skolbyggen till hälsan på äldre dagar, löd sittande presidenten Macrons inledningsord.

Tv-debatten anses inte ha lika stor betydelse som tidigare, men kan ändå bli avgörande för många av de väljare som ännu inte har bestämt sig.

Köpkraft och Ukraina

Åtta ämnen avhandlades. Det var allt från miljö och utrikespolitik till vad som blivit valets stora huvudfråga: fransmännens köpkraft, inflation och stigande priser.

– Jag måste tala för fransmännen. Sju av tio anser att de har förlorat i köpkraft, sade Le Pen.

– Jag är stolt över att 1,2 miljoner fler nu får lön. Jag har sett att du inte pratar om arbetslöshet. Det är tecken på ett bra jobb, kontrade Macron.

Kriget i Ukraina var ett annat hett ämne, särskilt med tanke på Le Pens tidigare stöd för Ryssland, där hon bland annat lånat pengar till tidigare kampanjer.

– Ni står i skuld till Vladimir Putin. När du talar om Ryssland talar du om din bankir, fastslog Macron.

– Men jag har alltid först och främst tänkt på Frankrike och fransmännen, försvarade sig Le Pen – och lovade samtidigt att fortsatt motsätta sig sanktioner mot rysk olja och gas.

– Vi ska inte begå harakiri, sade Le Pen.

Klimat och invandring

En ytterligare stridsfråga var klimatet. Båda är visserligen varma kärnkraftsanhängare, men där Macron lovar mer kring miljön tycker Le Pen snarare att den gröna omställningen måste saktas ned. Vindkraften gillar hon inte alls.

– Ni är en klimatskeptiker, sade Macron.

– Ni är en klimathycklare, svarade Le Pen.

Invandringen fick det också att gnistra. Ytterhögerns kandidat upprepade sin önskan om att förbjuda slöja i offentliga sammanhang, vilket fick presidenten att varna för inbördeskrig.

Macron i ledning

Opinionsmässigt har Macron steg för steg klivit iväg från sin motståndare. Siffrorna i tisdags stod på 55 procent mot 45 hos opinionsinstitutet Ifop och 56,5 mot 43,5 hos kollegorna från Ipsos. Det är en halv procentenhet bättre för Macron hos båda mätarna, jämfört med dagen innan.

Slutdebatten var därför extra viktigt för Le Pen. I samma läge för fem år sedan lyckades hon inte alls, utan framstod mest som aggressiv och grälsjuk i slutdebatten.

Nu behövde hon visa sig statsmannamässig i stället, för att lugna de väljare som annars befarar ett politiskt och ekonomiskt kaos om ytterhögern kommer till makten.

För Macron handlade det i sin tur om att få med sig de missnöjda och inte framstå som alltför arrogant och självsäker.

Stad mot land?

Frankrike är i mångt och mycket tudelat mellan vinnare och förlorare, framgångsrika och besvikna, stad och landsbygd.

– På ena sidan står ett urbant Frankrike, välutbildat, som har det bra och röstar på Macron. På den andra finns ett mer provinsiellt Frankrike, utan eller med lägre utbildning, som lider av situationen, inte har något förtroende för eliten och fruktar för sin framtid, säger författaren Nicolas Mathieu till tidningen Le Figaro.

Tudelningen märktes också tydligt i slutdebatten där Macron hoppades på europeiskt samarbete i ekonomi och handel, medan Le Pen mer talade om franskt och lokalt.

Någon given debattsegrare framträdde inte. Enligt tidskriften Le Point tyckte dock båda sidorna att just deras kandidat lyckats bäst..

Och lika infekterat som 2017 blev det aldrig.

– Ni är mer disciplinerad än för fem år sedan, sade Emmanuel Macron.

– Det märks att vi blir äldre, log Marine Le Pen.

Tv-skärmar med Frankrikes president Emmanuel Macron under onsdagskvällens avslutande valdebatt.
Tv-skärmar med Frankrikes president Emmanuel Macron under onsdagskvällens avslutande valdebatt.
Fakta: Macron och Le Pen

Emmanuel Macron (född 1977) är Frankrikes president sedan 2017 och landets yngste ledare sedan Napoleon. Macron är från nordfranska Amiens och var inledningsvis engagerad i socialistpartiet PS. Han var ekonomisk rådgivare för president François Hollande och ekonomiminister från 2014, innan han 2016 hoppade av och startade egna mittenrörelsen Republiken på väg (LREM). Han är gift med Brigitte, som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn. Hon har dock tre sedan tidigare äktenskap.

Marine Le Pen (född 1968) är en av tre döttrar till ytterhögerveteranen Jean-Marie Le Pen, som 1972 grundade partiet Nationella fronten – nu omdöpt till Nationell samling (RN). Marine är utbildad advokat men sedan slutet av 1990-talet politiker på heltid, sedan 2011 som partiets förgrundsfigur i stället för fadern. Hon blev trea i presidentvalet 2012 och tvåa i valet 2017. Hon har tidigare varit gift med partikollegorna Franck Chauffroy och Éric Iorio och har tre barn med den förstnämnde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!