Franska republikaner väljer Pécresse

Republikanerna i Frankrike väljer Valérie Pécresse till kandidat i det kommande presidentvalet. Den mittenlutande kandidaten bedöms snarare kunna utmana president Macron om mittenröster än locka väljare längre högerut.

Valérie Pécresse kommer att representera Republikanerna i det franska presidentvalet nästa år.

Valérie Pécresse kommer att representera Republikanerna i det franska presidentvalet nästa år.

Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Frankrike2021-12-04 06:00

Republikanernas medlemmar gav ett tydligt utslag i den avgörande primärvalsduellen: Valérie Pécresse besegrade den mer högerlutande Éric Ciotti med drygt 60 procent av rösterna.

– Kära vänner, ert förtroende går rakt in i hjärtat på mig och det förpliktigar. Jag noterar också den djärvhet ni står för i dag, säger Pécresse efter segern enligt bland andra tidningen Le Monde.

– För första gången i dess historia har general de Gaulles, George Pompidous, Jacques Chiracs och Nicolas Sarkozys parti valt en (kvinnlig) kandidat till presidentvalet.

Éric Ciotti gratulerar henne till segern och blåser upp till strid mot "macronismen", så att "Frankrike återigen kan bli Frankrike".

Halkat efter

54-åriga Pécresse är regional ledare i huvudstadsregionen Île-de-France sedan 2015, med erfarenhet som utbildnings- och budgetminister under Nicolas Sarkozys tid som president 2007–2012. Hon lovar ett brett reformprogram och beskriver sig själv som en "kvinna som vinner och agerar".

Även om Frankrikes stora konservativa parti Republikanerna (LR) så här långt ligger en bra bit efter i alla opinionsmätningar kan valet av kandidat få stor betydelse för hur nästa års presidentval slutar.

Partiet har sökt efter någon som i första hand ska kunna utmana nationalistledaren Marine Le Pen om möjligheten att i nästa led utmana den sittande presidenten Emmanuel Macron.

Av det mesta att döma i nuläget kommer Macron i den avgörande valduellen att ställas mot någon kandidat som står till höger om honom. Frågan är hur långt ut till höger denne kommer att stå.

Varken Valérie Pécresse eller Éric Ciotti har haft tillnärmelsevis tillräckligt med stöd i mätningar för att utmana om en plats i presidentvalets andra omgång.

Republikanernas medlemmar sållade tidigare i veckan bland en rad kandidater, där bland annat EU:s brexitförhandlare Michel Barnier sågs som en trolig favorit.

"Högern är tillbaka"

I slutänden ställdes Pécresse och Ciotti mot varandra i den avgörande duellen. Pécresse är en mer traditionell kandidat, med starkt stöd från näringslivet och de flesta av sina tidigare konkurrenter – och en mer hårdför parlamentsledamot med utmanande förslag som tycks ha landat väl i den allmänna väljaropinionen.

När resultatet stod klart utropade partiordföranden Christian Jacob att "högern är tillbaka".

Partiets kandidat i presidentvalet 2016 var François Fillon. Han såg inledningsvis ut som en stark utmanare, men hans stöd sjönk snabbt efter avslöjanden om att han tycktes ha försett flera av sina nära och kära med välbetalda låtsasjobb.

I slutänden kom Fillon trea efter Emmanuel Macron och Marine Le Pen.

Den mittenplacerade Macron vann sedan klart mot den radikala Le Pen.

Nationalisten Le Pen har försökt tona ned sin egen och partiets hårdföra framtoning. Nu utmanas de i stället av en kandidat som står ännu längre till höger.

Provokativ skribent

Éric Zemmour, populär och provokativ skribent och tv-debattör, har gett sig in i presidentkampen som oberoende, med en ärkekonservativ och invandrarfientlig dagordning som starkt tilltalar samma väljare som Le Pen brukar stödja sig på.

Både i mitten och till höger uppstår strider där kandidater kan spegla sig i varandra.

– Till skillnad mot en kandidat som är ännu mer extrem i sina förslag och sin attityd så får man nästan intrycket av att Marine Le Pen är en klassisk högerkandidat, säger statsvetaren Tristan Guerra på högskolan Sciences Po Grenoble till belgiska tidningen Le Soir.

Och redan innan lördagens val av Valérie Pécresse stod det klart att hon väckte viss oro på andra sidan, hos president Macrons folk.

– Hon förkroppsligar en lugn liberal höger. Hon skapar inte splittring. Om man är macronist, men inte gillar (presidentpartiet) LREM så kan man enkelt tänka sig att rösta på Valérie Pécresse, sade en av presidentens ministrar anonymt till tidskriften Le Point.

Emmanuel Macron jublar efter segern i presidentvalet 2017. I vår är det val igen – med Macron som favorit till ännu en mandatperiod. Arkivfoto.
Emmanuel Macron jublar efter segern i presidentvalet 2017. I vår är det val igen – med Macron som favorit till ännu en mandatperiod. Arkivfoto.
Fakta: Presidentvalet i Frankrike

Frankrike håller presidentval den 10 april nästa år. Om inte någon kandidat direkt får mer än 50 procent av rösterna går de två främsta till en avgörande valomgång den 24 april.

Så här såg opinionsläget ut alldeles precis före Republikanernas primärval, enligt en mätning från opinionsinstitutet Ifop-Fiducial. Siffrorna förutsätter att Pécresse skulle bli vald:

Emmanuel Macron (högerliberala LREM): 25 procent

Marine Le Pen (ytterhögerns RN): 19,5 procent

Éric Zemmour (oberoende ytterhöger): 15 procent

Valérie Pécresse (konservativa LR): 10 procent

Jean-Luc Mélenchon (vänsterpartiet FI): 8,5 procent

Yannick Jadot (miljöpartistiska EELV): 6,5 procent

Anne Hidalgo (socialdemokratiska PS): 6 procent

Mätningen gjordes den 23-25 november, då det ännu var totalt fem kandidater som gjorde upp inom Republikanerna.


Fakta: Franska presidentval

Så här har det gått i den avgörande omgången i franska presidentval de senaste 50 åren:

2017: Emmanuel Macron mot Marine Le Pen, 66,1 procent–33,9

2012: François Hollande mot Nicolas Sarkozy, 51,6--48,4

2007: Sarkozy mot Ségolène Royal, 53,1--46,9

2002: Jacques Chirac mot Jean-Marie Le Pen, 82,2--17,8

1995: Chirac mot Lionel Jospin, 52,6--47,4

1988: François Mitterrand mot Chirac, 54--46

1981: Mitterrand mot Valéry Giscard d'Estaing, 51,8--48,2

1974: Giscard d'Estaing mot Mitterrand, 50,8--49,2

1969: Georges Pompidou mot Alain Poher, 58,2--41,8

Källa: Franska inrikesdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!