När vallokalerna stängde klockan 20 på söndagen visade tre undersökningar att Macrons allians Ensemble (Tillsammans) i slutändan kommer att få mellan 260 och 310 mandat, rapporterar AFP.
Vänsterns valallians Nupes – med Jean-Luc Mélenchons vänsterparti FI, miljöpartiet EÉLV, socialistpartiet PS och gamla kommunistpartiet PCF – ser ut att landa på mellan 150 och 220 platser i nationalförsamlingen.
Macron behöver säkra 289 av parlamentets 577 mandat för att ha en majoritet bakom sin politik de kommande fem åren.
Vallokalsundersökningarna visar att Macrons allians får 25–26 procent av rösterna i den första omgången – samma som för Nupes, rapporterar AP.
Nationell samling med Marine Le Pen, som förlorade mot Macron i presidentvalet i april, i spetsen bedöms få omkring 19 procent av rösterna, vilket kan resultera i mellan 10 och 45 mandat.
Trots det jämna läget gör det franska valsystemets uppbyggnad att Macrons valallians ändå bedöms få flest mandat vid den andra valomgången, den 19 juni.
Ytterst få ledamöter brukar bli valda direkt i de 577 enmansvalkretsarna. Klart vanligast är i stället en avgörande andra omgång mellan de två främsta kandidaterna och eventuellt övriga som fått tillräckligt stort antal röster. Det tenderar att gynna mittenlutande partier.
Lågt valdeltagande
Valdeltagande verkar vara rekordlågt. Bara 47–47,5 procent av väljarna har röstat, enligt vallokalsundersökningarna.
– Jag röstade taktiskt i presidentvalet och det förändrade ingenting. Så i dag jobbar jag hellre i trädgården och lagar mat till mina barnbarn, sade soffliggaren Alain Mendez, 59, till AFP:s reporter i Toulouse tidigare under valdagen.
Den 40-årige ingenjören Arnaud säger till AFP att många fransmän verkar tycka att parlamentsvalen inte är så viktiga – men han håller inte med.
– Om presidenten inte vinner majoritet kan han inte få någonting gjort, sade han vid en vallokal i centrala Paris.
Presidentvalet hölls i april, också det i två omgångar. Så fransmännen har många val på kort tid.
Nationalistledaren Marine Le Pen begav sig under förmiddagen till en vallokal i Hénin-Beaumont i regionen Hauts-de-France i norra Frankrike – vilket brukar betecknas som ett av hennes starkaste fästen.
President Macron var också i norr och röstade i staden Le Touquet.
Vänsterledaren Mélenchon valde i stället att lägga sin röst i hamnstaden Marseille i sydöstra Frankrike.
Kan bli premiärminister
Skulle Mélenchon lyckas med sin allians blir han sannolikt premiärminister och en broms för Macrons politik, exempelvis planen att höja pensionsåldern och ge skattelättnader.
Macron slog Le Pen i presidentvalets andra omgång i april och fick då drygt 58 procent av rösterna. Mélenchon tror att många som röstade på Macron då gjorde det för att stoppa högerpopulismen och att han har väljare att hämta där nu.
– Inget avgjordes, sade Mélenchon, syftande på vårens presidentval, när han talade för anhängare i Sainte-Geneviève-des-Bois söder om Paris i veckan, skriver AFP.