Macron: Krav på tredje spruta för covidpass

Fransmän som fyllt 65 år kommer att behöva en tredje spruta mot covid-19 för att få ett giltigt covidpass, meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tal till nationen.

En man ser Macrons tv-tal på en bar i Baoynne i sydvästra Frankrike.

En man ser Macrons tv-tal på en bar i Baoynne i sydvästra Frankrike.

Foto: Bob Edme/AP/TT

Frankrike2021-11-09 20:52

– Från den 15 december, kommer ni att behöva bevisa att ni fått en tredje spruta för att utöka giltighetstiden för ert hälsopass, sade Macron.

Covidpasset, som funnits i Frankrike sedan i augusti, krävs för att komma in på restauranger, kulturevenemang och för att resa med inrikeståg.

Presidenten varnade samtidigt för att antalet sjuka i covid-19 återigen ökar i Frankrike, även fast läget är bättre än både i Tyskland och Storbritannien. Den senaste veckan har antalet smittade ökat med 40 procent.

– Vi är inte klara med pandemin, sade han och uppmanade dem som ännu inte vaccinerat sig att göra det:

– Det här är en uppmaning till ansvarstagande – vaccinera er, sade Macron.

Över 80 procent av dem som får intensivvård för covid-19 i Frankrike är över 50, påminde Macron och berättade att en kampanj för att få personer i åldersgruppen 50-64 att ta en tredje dos kommer att dras i gång i december.

Det franska covidpasset väckte till en början protester, men dessa har klingat av. För Macron är det viktigt att nå framgång i kampen mot covid-19, inför presidentvalet i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!