Macron låter inte premiärministern gå

Frankrikes president Emmanuel Macron avvisar sin premiärminister Élisabeth Bornes avskedsansökan. Under tisdagen inleds samtalen som ska säkra den parlamentariska majoritet som Macron förlorade i parlamentsvalet i söndags.

Frankrikes president Emmanuel Macron släpper inte sin premiärminister Élisabeth Borne, till vänster i bild. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron släpper inte sin premiärminister Élisabeth Borne, till vänster i bild. Arkivbild.

Foto: Julien de Rosa/AP/TT

Frankrike2022-06-21 11:28

Republikanernas ledare Christian Jacob, högerextrema Nationell samlings Marine Le Pen och andra partiledare ska träffa Macron de närmaste dagarna när han försöker att hitta en sätt att få majoritetens stöd i nationalförsamlingen. Om presidenten inte lyckas kommer det att bli svårt att genomföra de reformer han har planerat för sin andra mandatperiod, bland annat välfärdsreformer och höjning av pensionsåldern.

"Hålla sig till uppdraget"

Premiärminister Élisabeth Borne har enligt presidentens kansli erbjudit sig att avgå efter misslyckandet i valet, men Macron ska ha avvisat detta. Även om hon stannar på sin post är det efter valet troligt att en regeringsombildning närmar sig så småningom.

Macron anser att regeringen behöver "hålla sig till uppdraget och agera", och kommer nu att söka "konstruktiva lösningar" på det politiska dödläget, säger en av hans medarbetare som inte är namngiven.

Målet är att "bygga lösningar för att tjäna fransmännen", enligt presidentens kansli.

Inte Mélenchon

Olivier Faure, ledare för socialistpartiet PS och Fabien Roussel som leder gamla kommunistpartiet PCF – båda ingår i vänsteralliansen Nupes – kommer också att träffa Macron. Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon är hittills inte schemalagd för samtal.

Emmanuel Macrons koalition Tillsammans har fortfarande flest mandat i nationalförsamlingen efter söndagens val, men saknar tiotals platser för att ha majoritet. I stället gjorde Mélenchon och Le Pen stora framsteg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!