President Macron och premiärminister Èlisabeth Borne väckte ilska i nationalförsamlingen när man valde att kringgå en omröstning.
En del av detta är politiskt skådespel, enligt journalisten Ingmarie Froman med lång erfarenhet av fransk politik.
– Parlamentet är ganska maktlöst. Den aktuella paragrafen 49.3 har tidigare inte varit särskilt kontroversiell, säger hon.
– Den franska konstitutionen lägger stor vikt vid den exekutiva makten. Regeringen ska kunna driva igenom sin politik och ingen ska tveka över var makten finns.
Hon säger att paragrafen ofta används av franska regeringar som har svagt parlamentariskt stöd, vilket gäller för den nuvarande regeringen.
Risk för Macron
Statsvetaren Göran von Sydow konstaterar att pensionslagen är ett av Macrons viktigaste politiska initiativ, men von Sydow ser också en risk med beslutet att undvika en omröstning:
– Det är ett viktigt politiskt initiativ som var ett nyckelförslag från Macron i hans återvalskampanj.
Beslutet att ta till paragrafen förvånar ändå von Sydow något.
– Det finns redan en kritik mot Macron att använda den här typen av instrument för auktoritärt och därmed kringgå parlamentet, säger han.
Vill inte styras
Protesterna mot regeringen och lagförslaget har varit hetsiga, långvariga och omfattande. Polariseringen har ökat. Samtidigt är det en del av fransk politisk kultur.
– Detta är i grund och botten en politisk konflikt. Folk vill ge regeringen en match. Man vill inte styras och hunsas och köras över. Regeringen får verkligen vrida fram ett beslut, den måste kämpa och svettas för att få igenom kontroversiella beslut, säger Froman.
Göran von Sydow, som är direktör för myndigheten Svenska institutet för europapolitiska studier, bedömer att protesterna kan öka i styrka.
– Nu kan det gälla både lagen och på vilket sätt som den drevs igenom. Sådana signaler kommer från fackliga ledare som är kritiska till både med lagen i sig och till processen.
Men det är inte troligt att Macron och regeringen kommer att backa.
– Macron höjer snarare insatserna med detta, säger von Sydow.
Fortsatta protester
Ingmarie Froman, som bevakade liknande protester i Frankrike på mitten av 1990-talet då dåvarande presidenten Jacques Chirac föreslog pensionsförändringar, minns pensionsfrågans komplexitet.
– Systemet i dag har förmånliga regler, det påminner en del om det tidigare svenska pensionssystemet, säger Froman och ställer sig samtidigt frågan om någon i Frankrike har en klar bild över hela pensionssystemet.
– Det är väldigt råddigt, väldigt komplicerat med många gamla system som överlappar.
Chirac drog tillbaka reformen på mitten av 1990-talet. Att Macron nu inte väntas göra det får konsekvenser, tror Göran von Sydow.
– Macrons politiska profil påverkas av detta. Han ses som allt tydligare förankrad till höger. Men kritiken mot honom kommer nu både från yttervänstern och från Marine Le Pen och (ytterhögerpartiet) Nationell samling.