Mycket talar för att president Emmanuel Macron kommer att få sitta kvar i Élysée-palatset i Paris efter valen i april. Om någon kan utmana honom så är det en kandidat till höger, enligt opinionsmätningarna.
Det finns flera kandidater till vänster: Socialistdemokratiska PS skickar Paris borgmästare Anne Hidalgo, De gröna går fram med Europaparlamentarikern Yannick Jadot och vänsterns starkaste kort i det förra valet – Jean-Luc Mélenchon – ställer upp på nytt.
De, och ytterligare en rad kandidater, säger sig vilja mobilisera ett vänsteralternativ inför valet. Men ingen av dem tycks i dagsläget kunna samla väljare på tillräckligt bred front.
Nya stridslinjer
Vid slutet av den tidigare vänsterpresidenten François Hollandes mandatperiod hade spelplanen i fransk politik förskjutits. Hollandes parti, det traditionellt stora PS, tappade enorma mängder röster i de följande valen 2017. Sedan dess har knappt något talat för att väljarskarorna kommer att vända tillbaka.
I franska presidentval ställs oftast två kandidater – inte sällan motpoler – mot varandra i en avgörande duell. 2017 fick fransmännen i slutänden välja mellan ett liberalt mittenalternativ i Emmanuel Macron och ett mer radikalt nationalistiskt i Marine Le Pen. Två av tre valde då Macron framför Le Pen.
Jean-Luc Mélenchon, en tidigare socialdemokrat som hade bildat den populistiskt lagda vänsterrörelsen La France insoumise (ungefär Det okuvade Frankrike), kom fyra. Han gick närmast motvilligt ut och rekommenderade sina väljare att rösta på Macron i den avgörande omgången.
Satsar på väljarinitiativ
Vid sidan av partiernas interna processer har det bildats ett medborgarinitiativ för att sålla bland vänsterns kandidater. La primaire populaire, "Folkets primärval", har samlat in mångmiljonbelopp i donationer och mobiliserat minst 120 000 franska väljare.
27–30 januari ska de som ansluter sig till initiativet välja mellan sju kandidater. Där listas de stora kandidaterna Mélenchon, Hidalgo och Jadot tillsammans med några mindre namnkunniga alternativ.
Nu i helgen kliver ännu ett känt namn in i handlingarna då Christiane Taubira, som var justitieminister i François Hollandes regering, meddelade att hon ställer upp. Hon är den enda av kandidaterna som har anammat medborgarinitiativet och som förbinder sig att följa en plattform som tas fram inom det.
– Jag står här framför er för att jag delar ert mål om ett annat slags regering, sade hon inför samlade anhängare i Lyon på lördagen.
69-åriga Taubira har ursprung i Franska Guyana i Sydamerika. Under sin tid som minister var hon drivande i att Frankrike började tillåta samkönade äktenskap och kategorisera slaveri som brott mot mänskligheten.
Tänker stå kvar
Frågan är om det informella primärvalet påverkar valrörelsen i praktiken. Anne Hidalgo har redan slagit fast att hon kommer att kandidera ända fram till valet oavsett vad som händer. Och den okuvlige Jean-Luc Mélenchon tycker att hans konkurrenter härmar honom och föreslår saker som han redan har föreslagit.
– Om jag når den andra rundan (i presidentvalet) kommer jag att be alla som vill ansluta sig till en regerande majoritet att inleda samtal med mig. Det är intressant att följa hur de börjar närma sig mig, säger han enligt tidningen Le Monde.
Även på högerflanken sker splittring i väljarleden, då Nationell samlings ledare Marine Le Pen tappar väljare till den radikale provokatören Éric Zemmour. Republikanerna är dock på frammarsch efter en lång kräftgång och enligt mätningarna skulle det bli hyfsat jämnt lopp mellan deras kandidat Valérie Pécresse och Emmanuel Macron.
Macron själv har ännu inte deklarerat att han ställer upp för omval, men det lär bara vara en tidsfråga.
Rättat: I en tidigare version av texten beskrevs Anne Hidalgo felaktigt som tidigare borgmästare.