Miljardsatsning: Nu ska franska barn på kollo

Franska regeringen vill att fler barn åker på kollo under sommarlovet. Den nya familjeministern Aurore Bergé vill skapa ett "kollopass" för att locka fler föräldrar att skicka i väg sina barn på koloni.

Barn på seglarläger utanför Marseille. Den franska regeringen vill att fler barn åker på kollo. Arkivbild.

Barn på seglarläger utanför Marseille. Den franska regeringen vill att fler barn åker på kollo. Arkivbild.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters/TT

Frankrike2023-07-30 05:30

– Färre och färre fransmän åker på kollo trots att det är fantastiskt, säger Aurore Bergé i den franska tv-kanalen France 2.

Bergé, ny familjeminister i Macrons regering, vill skapa ett så kallat "kollopass" för nästa sommar som ska ge ekonomiskt stöd på uppemot 350 euro, drygt 4 000 kronor, till familjer som väljer att skicka sina barn på sommarlovskoloni.

– Vi har alla minnen från våra kollon. Det skapar kollektiva minnen, det är en social mix där vi möter människor som är annorlunda från oss själv. Dessutom har man tillgång till naturen, sportaktiviteter och kultur, säger Bergé.

Nå många

Stödet kommer att nå omkring 80 procent av franska barn, enligt Bergé, eftersom det ges till föräldrar som tjänar upp till 4 000 euro per månad (ungefär 46 000 kronor).

– Det betyder att stödet inte enbart når ekonomiskt utsatta familjer utan även medelklassfamiljer, säger ministern.

Intresset för att skicka i väg sina barn på koloni har minskat under de senaste decennierna. Omkring 1,4 miljoner franska skolbarn åkte på koloni 2019, enligt franska staten. Det är långt ifrån de fyra miljoner barn som tillbringade ett par veckor av sommarlovet på kollo under "guldåldern" på 60-talet.

Smärtsam fråga

Enligt en rapport från franska opinionsinstitutet IFOP är en av orsakerna till det minskade intresset för kollo kostnaden, att medelklassfamiljer inte kan dra nytta av finansiellt stöd.

Enligt Bergé saknar ungefär vart fjärde barn i Frankrike möjlighet att åka på semester under sommarlovet.

– När barnen kommer tillbaka till skolan efter lovet är ofta den första frågan som ställs: vad har du gjort på lovet? För många barn är det smärtsamt att få den frågan, säger Bergé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!