Macrons förmaning framfördes i ett klipp på videoplattformen Tiktok i fredags, dagen före det att nära en kvarts miljon människor gick ut på gatorna i Paris och andra franska städer för att demonstrera mot de covidpass som från och med måndagen krävs för att bland annat äta på restaurang eller boka en långväga tågresa.
– Vår frihet är inte värd något om vi smittar våra vänner, grannar eller mor- och farföräldrar. Att vara fri är att vara ansvarstagande, säger presidenten i klippet, enligt nyhetsbyrån AFP.
Många skeptiska
Sedan planerna på att utvidga passens användningsområde blev kända har flera miljoner bokat tid för en första dos. Men många fransmän är skeptiska, och ser de nya kraven som ett uttryck för maktfullkomlighet, eller rent av diktatursträvanden.
Antivaccinationsrörelsen är starkare i Frankrike än på många andra håll i Europa. Protesterna har dock fler bottnar än så, enligt Carina Gunnarson, forskare vid Institutet för framtidsstudier.
– Frankrike är en väldigt starkt centraliserad stat där både presidenten och regeringen har stora befogenheter. Man har väldigt starka kraftmedel att ta till, vilket beror på att man vill undvika att hamna i en situation där parlamentet inte kan fatta beslut, säger hon.
– Samtidigt finns en rädsla för att få ett auktoritärt styre, och en stark motrörelse med krav på lokal demokrati och ökat medborgarinflytande. De här två strömningarna finns parallellt.
Reaktion mot centralmakten
Protesterna handlar inte bara om sakfrågan, utan kan även ses som en reaktion mot den starka centralmakten, enligt Gunnarson, som också påpekar att det är en "fransk tradition" att demonstrera.
– Det är så politiken bedrivs, konstaterar hon.
I en intervju med veckotidningen Paris Match beskriver Macron demonstranterna som "några tiotusental medborgare som har tappat koncepterna så till den milda grad att de säger sig leva i en diktatur".
Hårda ord mindre än ett år före ett val – men presidentens popularitet har legat relativt stabilt det senaste året, och han har mer stöd än vad föregångarna François Hollande och Nicolas Sarkozy hade vid motsvarande tidpunkt, enligt Ifop. Därför kanske Macron har råd med brösttoner.
Valet "öppen fråga"
Men mycket hinner hända på åtta månader, och regionalvalen tidigare i år visade att ingen av de två traditionella dominanterna i fransk politik, Republikanerna till höger och Socialistpartiet till vänster, kan räknas ut inför presidentvalet i vår.
– Det är en väldigt öppen fråga hur det kommer att gå, säger Gunnarson.