Beskrivningen av museet över det franska språket – "La Cité internationale de la langue francaise" – på renässansslottet Chateau de Villers-Cotterets ägor, är minst sagt storslagen. Landets kulturminister Rima Abdul Malak kallar projektet, som invigs av landets president Emmanuel Macron på måndagen, för "det bankande hjärtat i den franskspråkiga världen", skriver AFP.
Macron valde i stället att beskriva det franska språket som "grunden för vår relation till omvärlden" inför öppnandet av museet.
Kamp mot anglicismer
Frågan kring franskans ställning är också ständigt aktuell i landet – inte minst för Franska akademien, Académie Francaise. 2022 publicerade samfundet en rapport, där man varnade för att språket riskerar att urholkas i takt med att anglicismer som "fashionista", "drive-in" och "hashtag" smyger sig in i fransmännens språkbruk, skriver Franceinfo.
– "Greenwashing", "name-dropping" och "debriefing". Att vi missbrukar dessa ord är onormalt – och framförallt obegripligt och oestetiskt, när det franska språket är så elegant, kommenterade Jean Pruvost, professor emeritus i fransk språkhistoria, rapporten, skriver TF1 Info.
Valet av plats för det nya språkmuseet är också symboliskt, då det var i Chateau de Villers-Cotterets som kung Frans I av Frankrike 1539 undertecknade det dekret som gjorde franskan till landets officiella språk.
Aisne har också högst påtagligt bidragit till språkets vidare utveckling, då det var här som Alexandre Dumas den äldre, författare till klassiker som "Greven av Montecristo" och "De tre musketörerna", föddes år 1802.
Presidentprojekt
Att som Macron, som sedan 2017 varit drivande i projektet, försöka säkra sin plats i framtida historieböcker i form av ett storslaget museiprojekt är inte heller unikt för landets presidenter.
När kulturcentret Centre Georges-Pompidou 1977 slog upp portarna i Paris skedde det efter ett initiativ av den tidigare franske presidenten med samma namn. Även Francois Mitterrand var drivande i det kontroversiella bygget av en glaspyramid utanför Louvren och i uppförandet av Bastiljoperan, skriver La Croix.