Druvorna i den kända franska vinregionen Bordeaux, som tidigare varit mogna att skördas i mitten av september, har i år varit klara för skörd redan i mitten av augusti. Anledningen är den svåra torkan, från slutet av juni till mitten av augusti, samt de anpassningar som vinproducenterna gjort till ett allt varmare klimat. Situationen är liknande på flera håll i Europa, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Skördarna är uppskattningsvis 15 till 20 procent mindre i regionen i år, berättar Fabien Teitgen som är teknisk chef på Château Smith-Haut-Lafitte i södra Bordeaux. Dels är druvorna mindre i storlek, dels brändes en del i den heta solen. Torkan har fått vingården att ändra sina arbetsmetoder, bland annat har förbudet mot bevattning av etablerade plantor tagits bort.
– Några odlingar led svårt, med löv som föll, säger Manon Lecouffe, som skött vattningen, till AP.
"Friskheten går förlorad"
Än så länge har inte druvornas kvalitet påverkats, och det torra och varma vädret har gjort att man sluppit till exempel angrepp av mjöldagg. Men odlarna är oroliga för framtiden.
– Om temperaturen går upp en enda grad till, kommer friskheten i vinets balans att gå förlorad, säger Fabien Teitgen.
Experter överväger nu plantering av helt nya sorter för att anpassa sig till klimatförändringarna som blivit vardag för odlarna.
– Vi måste tänka om. Det finns många verktyg som vi ännu inte prövat, och som används i varmare regioner, säger vd Laurent Lebrun på Château Olivier.
I regioner i Italien, Spanien och Portugal beräknas skördarna bli mellan 10 och 20 procent mindre än normalt i år. Höga bränsle- och materialkostnader riskerar samtidigt att öka producenternas kostnader med 35 procent, varnar Italiens största lantbruksorganisation.
En fara utgör också de allt varmare vintrarna, då plantor som går i knopp tidigt på våren riskerar att tas av frosten. Branschen befarar att främst mindre odlare kommer att få svårt att klara sig.
Gräns för anpassning
För Kimberly Nicholas, klimatforskare och universitetslektor vid Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling, kommer inte larmet från de franska vinodlarna som en överraskning. Nicholas, som är född i Kalifornien, har sedan 2003 studerat just klimatförändringars påverkan på vinodling, och hur odlingen kan göras hållbarare.
– Det har varit en trend i decennier nu. Skörden kommer tidigare, vilket är kopplat till varmare klimat. Det finns anpassningar till viss del som odlare kan göra, men det finns också en gräns. Det går inte att anpassa sig till katastrofala klimatförändringar, säger hon till TT.
Vinindustrin håller på att ställa om sig. Det handlar dels om att minska de egna utsläppen, dels om att anpassa sig till de förändringar som redan sker och som inte kan undvikas.
– Poängen är att undvika det vi inte kan anpassa oss till, och anpassa oss till det vi inte kan undvika.
"Måste ställa om"
Vin kan räknas höra till tillvarons guldkant. Än mer oroande är att klimatförändringarna redan minskat skördarna av sådant som konsumeras mest och som mänskligheten är beroende av; vete, soja och majs.
– Jordbruk överallt är känsligt för klimatet och de av människan orsakade klimatförändringarna. Det är ett jätteviktigt larm, vi måste ställa om till ett fossilfritt samhälle med ett mer hållbart jordbruk om vi vill fortsätta att ha ett bra liv på jorden, säger Kimberly Nicholas.