Sex unga inför rätta för halshuggen lärare

Rättegången har nu inletts mot sex tonåringar för det uppmärksammade mordet på läraren Samuel Paty i en Parisförort 2020. Ungdomarna åtalas bland annat för att ha hjälpt mördaren att identifiera Paty i utbyte mot betalning.

"Jag är lärare"står det på skylten – en hyllning till den mördade läraren Samuel Paty.

"Jag är lärare"står det på skylten – en hyllning till den mördade läraren Samuel Paty.

Foto: Bertrand Guay/AP/TT

Frankrike2023-11-27 12:40

De sex ungdomarna försökte täcka sina ansikten med sina ytterplagg när de på måndagsförmiddagen anlände till ungdomsdomstolen i Paris, skriver AFP.

Rättegången, som hålls bakom lyckta dörrar, hålls efter det uppmärksammade mordet 2020 på läraren Samuel Paty, som undervisade i historia och geografi i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine.

Paty fick sitt huvud avskuret av en radikaliserad 18-åring efter att under en lektion om yttrandefrihet ha visat de karikatyrteckningar av profeten Muhammed som tidigare publicerats av den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Den misstänkte gärningsmannen, med tjetjensk bakgrund, sköts efteråt ihjäl av polisen.

Utlovades belöningar

De sex ungdomarna, som vid tiden för dådet var mellan 13 och 15 år, anklagas bland annat för att ha hjälpt mördaren med att identifiera och lokalisera läraren i utbyte mot löften om belöningar på upp till 350 euro.

En flicka, som vid tiden för dådet var 13 år, åtalas för att att ha ljugit om att Samuel Paty skulle ha bett klassens muslimska elever att räcka upp handen och lämna klassrummet innan han visade teckningarna. Flickan har senare berättat att hon inte ens befunnit sig i skolan vid tillfället.

I förhör har tonåringarna vittnat om att de på sin höjd trott att Paty riskerat att hängas ut i sociala medier – men att de aldrig kunnat föreställa sig att deras agerande skulle sluta i mord.

"Minderårigas roll avgörande"

Inför inledningen av rättegången i Paris benämner en av de sex åtalades advokater, Dylan Slama, situationen som "komplicerad".

– Min klient kommer att sammankopplas med den här händelsen i hela sitt liv, säger han till BFMTV.

För Samuel Patys anhöriga är rättegången avgörande, enligt Virgine Le Roy, som företräder en av hans systrar.

– De minderårigas roll är central i den spiral som ledde fram till mordet, säger hon till nyhetskanalen.

Rättegången i Paris inleds sex veckor efter att en annan lärare knivhuggits till döds och tre personer skadats i en attack i staden Arras i norra Frankrike. Bakom attacken låg en 20-årig man med tjetjenska rötter.

De sex åtalade ungdomarna i Paris riskerar att dömas till 2,5 års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!