Skört för president Macron i parlamentsval

Läget är komplicerat inför den andra och avgörande valomgången i det franska parlamentsvalet. Ett vänsterblock har medvind, men president Emmanuel Macron hoppas att få stöd av en välvilligt inställd majoritet i parlamentet.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon lägger sin röst i första valomgången. Arkivbild.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon lägger sin röst i första valomgången. Arkivbild.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Frankrike2022-06-18 18:22

Valets andra och slutgiltiga omgång genomförs på söndagen. I det komplicerade valsystemet vaskades två motkandidater fram den 12 juni i en första omgång i var och en av landets 577 valkretsar.

Frankrikes president, vars makt är omfattande, utser premiärminister. Men av hävd väljer presidenten ledaren för majoriteten i parlamentet till premiärminister – även om denne motsätter sig presidentens politik.

Därför är parlamentsvalet direkt avgörande för president Macrons sista fem år i Élyséepalatset.

Osäker majoritet

I flera opinionsundersökningar från fredagen, sista dagen då sådana var tillåtna, såg Macron ut att inte få majoritet i parlamentet. Koalitionen som stöttar honom, kallad Tillsammans, såg ut att få mellan 255 och 305 av nationalförsamlingens 577 platser. Det krävs 289 platser för att säkra en majoritet i parlamentets underhus.

Utmanaren från vänster, alliansen Nupes och dess ledare Jean-Luc Mélenchon, såg ut att få uppemot 200 platser i nationalförsamlingen.

Mätningarna från opinionsinstituten Elabe, Ifop-Fiducial och Ipsos har visat skiftande resultat, och opinionsmätningar är traditionellt osäkra i Frankrike, rapporterar AFP.

Splittrad höger

Högerkanten i fransk politik är splittrad, där extremhögern med Nationell samling och partiledaren Marine Le Pen väntas att gå framåt. Men beroende på valsystemets upplägg har partiets kandidater svårt att säkra platser i parlamentet. Ändå hoppas den besegrade presidentkandidaten att få ett ökat antal platser i parlamentet, vilket skulle innebära att extrempartiet kan bilda en parlamentsgrupp.

I valkampanjens slutspurt valde den från Ukraina återvändande presidenten Macron: en statsmannalik attityd:

– Mitt arbete (i Ukraina) var för Europa, för vår kontinent och för det franska folket.

Men Macrons utspel kritiserades av vänsterledaren Mélenchon, som tycker att presidenten prioriterar utrikespolitik före franska vardagsproblem som förstärks av bland annat hög inflation.

Fakta: De olika blocken

I det franska parlamentsvalet är det flera stora allianser som gör upp, men i vissa fall också enskilda partier. Vid sidan av de stora blocken väntas en grupp oberoende kandidater och ett antal från den yttre vänsterflanken ta hem ett antal mandat. Här är de fyra största blocken, listade utefter vilka som spås ta hem flest platser i nationalförsamlingen:

Tillsammans (Ensemble)

President Macrons koalition som balanserar i den politiska mittfåran. Den består av hans parti Republiken på väg (LREM) samt en rad mindre partier, däribland Demokratiska rörelsen (Modem) och Horisonter (Horizons). Den har i dag en stor majoritet i nationalförsamlingen.

Folkets nya ekologiska och sociala union (Nupes)

Den nybildade vänsteralliansen under den radikale Jean-Luc Mélenchons ledning. Där ingår hans parti Det okuvliga Frankrike (LFI), det sargade maktpartiet Socialistpartiet (PS), miljöpartiet De gröna (EÉLV) och Kommunistpartiet (PCF), samt några mindre vänsterpartier. Fyra Nupes-kandidater vann sina valkretsar redan förra helgen, samtliga i Parisområdet.

Republikanerna (LR), med allierade

Högerns traditionella fanbärare åsidosätts fortsatt av väljarna (omkring 11 procent valde dem i första omgången) och kommer att tappa många mandat. Men partiet har tillräckligt bred framtoning och lokalförankring för att vinna i många valkretsar. De konservativa saknar dock i dagsläget en tydlig ledarfigur.

Nationell samling (Rassemblement national, RN)

Marine Le Pens högernationalistparti, som ställer upp självt. Det nobbade en utsträckt hand från ytterhögerrivalen Éric Zemmours rörelse Återerövring (Reconquête). RN har gått vidare i fler än 200 valkretsar, men tros bara kunna vinna i en liten del av dem. Partiet lär dock få bilda en egen grupp i nationalförsamlingen för första gången sedan 1986 (då hände det tack vare att det gjordes ett engångsförsök med proportionellt val).


Fakta: Frankrikes parlamentsval

Frankrike håller val till nationalförsamlingen i regel var femte år, några veckor efter ett presidentval. Nationalförsamlingen är parlamentets underhus och 577 ledamöter ska väljas till platser där. De väljs i enmansvalkretsar över hela landet.

För att bli vald redan i den första omgången så behöver en kandidat få hälften av rösterna i sin valkrets. När den första omgången hölls förra söndagen, den 12 juni, så var det endast fem kandidater som lyckades med det.

I resterande 572 valkretsar hålls på söndag, den 19 juni, en avgörande omgång mellan de två kandidater som har fått störst stöd. Om någon ytterligare kandidat har fått stöd av minst 12,5 procent av valkretsens väljare så får den också ställa upp. Så har skett i en handfull valkretsar.

Noterbart är att inrikesdepartementets och de franska mediernas siffror går isär, då de gör olika bedömningar av vilka grupper vissa kandidater väntas tillhöra.

Traditionellt brukar sittande president få stöd av en majoritet i parlamentet och därmed kunna välja en premiärminister som kan driva hans eller hennes politiska linje. Men om oppositionen styr församlingen så är det den som bestämmer vilka som ska sitta i regering.

Det har skett tre gånger i Frankrikes femte republik – två gånger under president François Mitterrand (1986–88 och 1993–95) och en gång under Jacques Chirac (1997–2002).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!