Valets andra och slutgiltiga omgång genomförs på söndagen. I det komplicerade valsystemet vaskades två motkandidater fram den 12 juni i en första omgång i var och en av landets 577 valkretsar.
Frankrikes president, vars makt är omfattande, utser premiärminister. Men av hävd väljer presidenten ledaren för majoriteten i parlamentet till premiärminister – även om denne motsätter sig presidentens politik.
Därför är parlamentsvalet direkt avgörande för president Macrons sista fem år i Élyséepalatset.
Osäker majoritet
I flera opinionsundersökningar från fredagen, sista dagen då sådana var tillåtna, såg Macron ut att inte få majoritet i parlamentet. Koalitionen som stöttar honom, kallad Tillsammans, såg ut att få mellan 255 och 305 av nationalförsamlingens 577 platser. Det krävs 289 platser för att säkra en majoritet i parlamentets underhus.
Utmanaren från vänster, alliansen Nupes och dess ledare Jean-Luc Mélenchon, såg ut att få uppemot 200 platser i nationalförsamlingen.
Mätningarna från opinionsinstituten Elabe, Ifop-Fiducial och Ipsos har visat skiftande resultat, och opinionsmätningar är traditionellt osäkra i Frankrike, rapporterar AFP.
Splittrad höger
Högerkanten i fransk politik är splittrad, där extremhögern med Nationell samling och partiledaren Marine Le Pen väntas att gå framåt. Men beroende på valsystemets upplägg har partiets kandidater svårt att säkra platser i parlamentet. Ändå hoppas den besegrade presidentkandidaten att få ett ökat antal platser i parlamentet, vilket skulle innebära att extrempartiet kan bilda en parlamentsgrupp.
I valkampanjens slutspurt valde den från Ukraina återvändande presidenten Macron: en statsmannalik attityd:
– Mitt arbete (i Ukraina) var för Europa, för vår kontinent och för det franska folket.
Men Macrons utspel kritiserades av vänsterledaren Mélenchon, som tycker att presidenten prioriterar utrikespolitik före franska vardagsproblem som förstärks av bland annat hög inflation.