Resan skulle egentligen ha ägt rum i mars. Redan då smiddes planerna på en riktigt pampig bankett med hundratals gäster i slottet Versailles hjärta, Spegelsalen – ett av världens dyrbaraste och mest berömda rum.
Men oroligheter i stora delar av Frankrike, i protest mot president Macrons omläggning av pensionssystemet, satte stopp i våras. Först ställdes statsbanketten in, sedan avblåstes hela den brittiske kungens besök.
Kritik väcks
Nu är det dags för ett nytt försök, sedan protestläget på de franska gatorna lugnat ned sig. Men när bilderna på Versailles överdådiga interiörer åter kablas ut över Frankrike och världen väcks även kritiken mot Macron till liv. I sociala medier liknas presidenten vid den världsfrånvände "solkungen" Ludvig XIV, med innebörden att de höga ledarna inte har en aning om hur svårt vanligt folk har det.
Jämförelsen stärks av att dagens statschefer nu ska kalasa i samma salar som 1600-talsmonarken.
– Den här bilden, i det här sammanhanget, är uppenbarligen riktigt skadlig för Emmanuel Macron, även om det finns diplomatiska skäl bakom som också spelar in, säger Benjamin Morel, lektor i offentlig rätt vid Université Paris-Panthéon-Assas, till nyhetsbyrån AFP.
– Datumet är inte bra, bilden är inte bra, tillägger han, syftande på att dessa septemberdagar associeras till väldigt grymma och blodiga händelser under franska revolutionen 1792.
Något för alla
Å andra sidan pressas alltså Macron av diplomatiska hänsyn, såsom att kung Charles förväntar sig att få gå i sina företrädares fotspår. Hans mor Elizabeth II togs emot på Versailles flera gånger, bland annat av president Georges Pompidou 1972.
För palatset utanför Paris blir Charles besök ett avbräck, eftersom det innebär att området kortvarigt stängs för vanliga besökare. Men chefen Catherine Pégard pekar på att detta visar att slottsområdet har något för alla.
– Franska barn kommer hit med skolan, den brittiske kungen hälsar på, men även turister från Asien som kanske kan mindre av historien bakom, säger hon till nyhetsbyrån AP.