Strejk lamslår Paris tunnelbana

Mängder av luttrade pendlare i Paris försökte under torsdagsmorgonen att ta sig till sina arbetsplatser – trots att stora delar av kollektivtrafiken i den franska huvudstaden ligger nere på grund av en strejk.

I Paris ligger stora delar av kollektivtrafiken nere på grund av en endagsstrejk. Arkivbild.

I Paris ligger stora delar av kollektivtrafiken nere på grund av en endagsstrejk. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Frankrike2022-11-10 09:59

Enligt Paris kollektivtrafikbolag RATP, som inför endagsstrejken uppmanat människor att försöka arbeta hemifrån, kommer mer eller mindre alla Paris tunnelbanelinjer att stå stilla under dagen.

Strejken är en i raden av de protester som under hösten blossat upp i Frankrike mot de skenande levnadskostnaderna och den ökande inflationen som drabbat landet.

De franska fackföreningarna hoppas också sätta press på president Emmanuel Macron som förbereder att blåsa nytt liv i en kontroversiell pensionsreform, som skulle leda till en höjning av den allmänna pensionsåldern från nuvarande 62 år.

Även i Belgien stod kollektivtrafiken under onsdagen stilla, då landets tre stora fackförbund gick ut i strejk. I den brittiska huvudstaden London kommer tunnelbanetrafiken under torsdagen att ligga nere under en 24 timmar lång strejk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!