Begränsningar av vattenanvändningen har redan införts i nästan alla 96 departement på fastlandet. Och meteorologerna spår att värmevågen inte kommer att mattas av under de kommande veckorna.
"Denna torka är den värsta vi någonsin sett här i landet", uppger premiärminister Élisabeth Bornes kansli i ett uttalande, och tillägger att "situationen kan komma att bestå under de kommande två veckorna eller bli ännu värre".
"Katastrof"
Torkan innebär en "katastrof" för landets bönder samt för ekosystemen och den biologiska mångfalden, fortsätter uttalandet.
De höga temperaturerna har ökat avdunstningen från sjöar och vattendrag vars nivåer sjunkit precis då bevattningsbehovet är stort inför höstens skördetider.
Dessutom har energibolaget EDF tvingats minska aktiviteten vid flera kärnkraftverk. Detta då temperaturerna i intilliggande floder blivit för höga. Att i ett sådant läge släppa tillbaka normala mängder av det vatten som använts för att kyla reaktorerna skulle innebära ytterligare temperaturhöjningar som bedöms vara skadliga för djur- och växtliv.
Golfbanor undantagna
"Ställd inför denna historiska situation har premiärministern beslutat att aktivera en departementsöverskridande krisgrupp och uppmanar alla att spara på vattnet", uppger Bornes kansli.
Uttalandet kommenterar dock inte den växande kritiken mot de undantag som gäller för golfbanor, där bevattningen tillåtits att fortsätta även i departement med krisvarning.
Torkan i Sydeuropa har väckt oro för att förstörda skördar ska leda till ytterligare höjningar av matpriserna, som bland annat pressats upp av Rysslands invasion av Ukraina.