"Tror på den sjätte republiken"

Jean-Luc Mélenchons anhängare vill se fundamentala förändringar av det franska samhället. Charlotte Deweerdt, som står bakom vänsterledarens förslag om att skriva om grundlagen, tänker inte rösta motvilligt igen.

Charlotte Deweerdt hoppas att systemet görs om i grunden.

Charlotte Deweerdt hoppas att systemet görs om i grunden.

Foto: Martin Mederyd Hårdh/TT

Frankrike2022-03-28 05:02

– Ett förslag som lockar mig är övergången till en sjätte fransk republik, att gå in i en större diskussion om en ny grundlag, säger Deweerdt, som är en 40-årig art director.

Mélenchon har sedan länge föreslagit ett uppbrott med den femte republiken, som instiftades under Charles de Gaulles översyn år 1958. Syftet skulle vara att flytta makt från det starka presidentämbetet till parlamentet.

Deweerdt beslöt sig härom veckan för att börja kampanjarbeta för Mélenchon. Hon uppskattar hans ton när det gäller sociala frågor och flyktingar eller migranter.

– Att han står upp emot rasism, säger hon.

TT: Hur gör du om det blir Macron mot Le Pen igen?

– Då kommer jag inte att rösta. Den här gången har jag sagt från början att jag inte tänker tvingas till det jävla valet igen.

Michel Rabillé är en 75-årig pensionerad telekomtekniker från Marseille som tidigare har haft lokala partiuppdrag. Han har röstat på Mélenchon i de senaste tre presidentvalen och säger att han vill stå upp emot "det kapitalistiska förtrycket i Europa" och för en hållbar klimatomställning.

– Vi bör ha en folkets regering, där folk kommer till tals på riktigt. Ett system där människors behov uppfylls och inte kommersiella intressen, säger han.

Michel Rabillé anser att både det franska systemet och EU:s system bör reformeras.
Michel Rabillé anser att både det franska systemet och EU:s system bör reformeras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!