Världens äldsta har avlidit – 118 år gammal

Världens äldsta person, den franska nunnan Lucile Randon, har avlidit i en ålder av 118 år. Det meddelar det äldreboende där hon bodde sina sista år i livet.

Lucile Randon, som nu har avlidit i en ålder av 118 år, på en bild från i fjol. Arkivbild.

Lucile Randon, som nu har avlidit i en ålder av 118 år, på en bild från i fjol. Arkivbild.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Frankrike2023-01-17 21:52

Lucile Randon, även känd som syster André, blev i april i fjol världens äldsta levande person, när japanskan Kane Tanaka avled 119 år gammal. Hon sade då att hon tyckte mycket om den plötsliga uppmärksamhet hon fick och att hon började varje dag med morgongymnastik, trots att hon inte längre kunde se.

Randon avled enligt äldreboendets chef David Tavella i sömnen natten till tisdagen.

– Vi har stor sorg men samtidigt var det hennes önskan att få komma till sin älskade bror. För henne är det en befrielse, säger han till AFP.

Lucile Randon föddes samma år som New Yorks tunnelbana invigdes, och fick som tonåring se sina äldre bröder återvända från första världskriget. Som 41-åring blev hon i slutet av andra världskriget nunna och arbetade på ett sjukhus i Vichy.

2021 fick hon covid-19, men höll modet uppe med böner och samtal. Hon ville aldrig ge ett recept för att bli gammal, men sade i fjol att arbete och omsorg för andra höll henne pigg.

– Folk säger att det är arbetet som dödar, men för mig har det hållit mig vid liv. Jag fortsatte jobba tills jag var 108.

Världens verifierat äldsta person hittills var fransyskan Jeanne Calment som avled 1997, drygt 122 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!