Vilsen vitval i Seine stillastående

Förhoppningarna om att kunna rädda den undernärda vitval som befinner sig i den franska floden Seine blir allt mindre. Valen är fortfarande vid liv men rör sig inte längre framåt, uppger organisationen Sea Shepherd France.

Vitvalen spåras av franska myndigheter. Bild från i fredags.

Vitvalen spåras av franska myndigheter. Bild från i fredags.

Foto: Francois Mori/AP/TT

Frankrike2022-08-08 14:27

Vitval, eller beluga, lever normalt i arktiska vatten, men den här individen har tagit sig till en sluss i Seine, cirka 70 kilometer från den franska huvudstaden Paris.

"Den är vaken men äter inte", skriver Lamya Essemlali, som är ordförande för Sea Shepherd France, till nyhetsbyrån AFP.

Det varma vattnet i Seine skadar valens hälsa. Ett alternativ för att försöka rädda den är att öppna slussarna, i hopp om att den simmar mot Engelska kanalen.

Men det skulle även innebära en risk att valen simmar närmare Paris, vilket skulle vara en försämring från dess nuvarande position.

Vitvalen, som observerades första gången i tisdags, har tagit sig från Engelska kanalen och simmat upp i Seine ända till trakterna av Vernon. Myndigheterna i Normandie har uppmanat allmänheten att hålla avstånd så att belugan inte stressas.

Vitvalars naturliga hemvist är arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster, men det händer ofta att den simmar mycket långa sträckor i jakt på föda. Den kan också klara en tid i sötvatten.

En drönarbild av den vitval som befinner sig i floden Seine i Frankrike.
En drönarbild av den vitval som befinner sig i floden Seine i Frankrike.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om