Vinlagret fullt: Husets röda blir industrisprit

Ett kanske otippat larm går i Frankrike: folk har slutat dricka vin. I alla fall har konsumtionen gått ner så mycket att en nödplan nu sätts in. Miljardbelopp ska läggas på att förvandla vinet till industriell sprit.

Vinarbete söder om Bordeaux i augusti 2022 – att skördarna nu kommer allt tidigare är också en sorts krissignal, ett tecken på klimatförändringarna.

Vinarbete söder om Bordeaux i augusti 2022 – att skördarna nu kommer allt tidigare är också en sorts krissignal, ett tecken på klimatförändringarna.

Foto: François Mori/AP/TT

Frankrike2023-02-17 16:44

Nödläget kommer inför årets säsong, då lagren är sprängfyllda med osålda tidigare årgångar. I Bordeaux säger vinmakaren Didier Cousiney till nyhetsbyrån AFP att han har "motsvarande två års försäljning i källaren".

Regeringen svarar med ett inte helt nytt knep – att förvandla osålt vin till mer gångbar vätska gjordes senast så sent som 2020, då covidstängda restauranger världen över innebar att försäljningen dök. Och nu är det dags igen. Jordbruksdepartementet meddelar att upp till 160 miljoner euro (1,8 miljarder kronor) görs tillgängliga för att destillera vinet så att det kan användas som industriell alkohol.

Mest rött

Därmed kan fransmännen komma att smeta in sig i de inte längre så ädla dryckerna i stället – spriten väntas komma till användning i bland annat läkemedel och kosmetika, heter det.

Det är i första hand billigt rödvin som väljs bort. Butiksförsäljningen av rött vin föll med 15 procent i fjol, enligt branschstatistik som AFP tagit del av. Rosé och vitt vin backade bara 4 respektive 3 procent.

För landet är vinet en viktig sektor, med uppskattningsvis en halv miljon sysselsatta. Branschorganisationen CIVB:s ordförande Bernard Farges har varnat för att "100 000 till 150 000 jobb kan vara hotade under det kommande decenniet".

Vill ha ersättning

Problemet förvärras av de klimatförändringar människan ligger bakom, vilket gör att vinodlingens klimatzoner flyttas norrut. Det gynnar nya vinsatsningar i länder som Storbritannien och Sverige, på fransk bekostnad.

För att hejda överproduktionen föreslår vinmakare som Didier Cousiney att tusentals hektar vinodlingar förstörs, så att marken kan användas till annat. Kruxet är att de i så fall vill ha omställningsersättning för varje upprivet hektar, så om detta blir av är oklart.

Fakta: Vin i Frankrike

En gång i tiden var Frankrike ett ölland. Eller åtminstone tros invånarna i det som nu är Frankrike ha föredragit öl- och mjödliknande drycker.

Men så kom den romerska ockupationen för ungefär 2 000 år sedan, och med den vinet – som bland annat användes som betalningsmedel.

I dag dricks franska viner världen över. Näst Italien är landet vår planets största vinproducent.

På hemmaplan varade den riktiga storhetstiden fram till andra världskriget, då den franska befolkningen i snitt satte i sig 130 liter per person och år.

Först på 1950-talet började man av hälsoskäl försöka stävja det ymniga drickandet. Läget kan illustreras av att målet för en kampanj under Pierre Mendès France, premiärminister 1954–55, var att arbetare skulle begränsa drickandet till "högst en liter per måltid".

Till och med i skolorna flödade vinet. Först 1956 stoppades vinservering till barn under 14 år.

Trenden därefter kan sammanfattas "kvalitet övertrumfar kvantitet". Franskt vin har blivit en exportsuccé och en prestigeprodukt som man lägger allt större summor på men inte nödvändigtvis dricker mer av.

Källor: AFP, The Local

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!