Nödläget kommer inför årets säsong, då lagren är sprängfyllda med osålda tidigare årgångar. I Bordeaux säger vinmakaren Didier Cousiney till nyhetsbyrån AFP att han har "motsvarande två års försäljning i källaren".
Regeringen svarar med ett inte helt nytt knep – att förvandla osålt vin till mer gångbar vätska gjordes senast så sent som 2020, då covidstängda restauranger världen över innebar att försäljningen dök. Och nu är det dags igen. Jordbruksdepartementet meddelar att upp till 160 miljoner euro (1,8 miljarder kronor) görs tillgängliga för att destillera vinet så att det kan användas som industriell alkohol.
Mest rött
Därmed kan fransmännen komma att smeta in sig i de inte längre så ädla dryckerna i stället – spriten väntas komma till användning i bland annat läkemedel och kosmetika, heter det.
Det är i första hand billigt rödvin som väljs bort. Butiksförsäljningen av rött vin föll med 15 procent i fjol, enligt branschstatistik som AFP tagit del av. Rosé och vitt vin backade bara 4 respektive 3 procent.
För landet är vinet en viktig sektor, med uppskattningsvis en halv miljon sysselsatta. Branschorganisationen CIVB:s ordförande Bernard Farges har varnat för att "100 000 till 150 000 jobb kan vara hotade under det kommande decenniet".
Vill ha ersättning
Problemet förvärras av de klimatförändringar människan ligger bakom, vilket gör att vinodlingens klimatzoner flyttas norrut. Det gynnar nya vinsatsningar i länder som Storbritannien och Sverige, på fransk bekostnad.
För att hejda överproduktionen föreslår vinmakare som Didier Cousiney att tusentals hektar vinodlingar förstörs, så att marken kan användas till annat. Kruxet är att de i så fall vill ha omställningsersättning för varje upprivet hektar, så om detta blir av är oklart.