Politisk hetta efter tragedin med drunknade

Minst 27 personer som försökte nå England från Frankrike omkom när deras båt sjönk i Engelska kanalen. Tragedin får politiska konsekvenser: Premiärminister Boris Johnson tycker att Frankrike ska ta tillbaka alla migranter som kommit från fransk kust till Storbritannien.

Fransk polis patrullerar vid stranden i Wimereux i norra Frankrike. Arkivbild.

Fransk polis patrullerar vid stranden i Wimereux i norra Frankrike. Arkivbild.

Foto: Louis Witter/AP/TT

Frankrike/Storbritannien2021-11-25 01:01

Onsdagens dödssiffra beskrivs som den högsta sedan åtminstone 2018. Antalet omkomna justerades ner från 31 under onsdagskvällen.

– Gravida kvinnor och barn dog, sade Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på torsdagen.

Förlisningens offer upptäcktes av en fiskare på eftermiddagen. När räddningspersonal anlände till katastrofområdet i den kalla Engelska kanalen upptäcktes en tragedi som var värre än väntat med dödstal som steg timme efter timme.

Ordväxling London Paris

Katastrofen får dock omedelbara politiska påföljder mellan Storbritannien och Frankrike, där tonen redan varit mer än kärv.

Den brittiske premiärministern Johnson spär på en redan infekterad kontakt med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Jag föreslår att vi inför ett bilateralt program som gör att illegala migranter som tar sig över (Engelska) kanalen tillåts att föras tillbaka, sade Johnson i ett utspel riktat till Paris.

Brittiska inrikesministern Priti Patel, också hon från konservativa Tories, hade tidigare sagt att Storbritannien är redo att hjälpa Frankrike att kontrollera sin kustlinje.

– Jag har erbjudit att samarbeta med Frankrike genom att placera mer personal på fastlandet – samt göra allt som är möjligt för att säkra området så att utsatta människor inte ger sig ut i båtar som inte är sjödugliga, sade Patel i brittiska parlamentet.

Patels utspel kom efter Boris Johnson redan pekat finger mot Paris. Han anser att London haft "svårt att få sina samarbetspartner, speciellt fransmännen, att agera på ett sätt som situationen kräver".

Fransk ilska

Frankrike reagerar med lätt dold ilska:

– Åtgärder måste uppenbarligen också komma från Storbritannien, kontrar Darmanin och efterlyser ett "mycket tufft samordnat internationellt svar".

Fem misstänkta människosmugglare som kopplas till olycksbåten har gripits, enligt Darmanin, som säger att man endast har påträffat två människor vid liv efter förlisningen, en irakier och en somalier. Deras tillstånd beskrivs som livshotande.

Pierre Roques från organisationen L'Auberge des migrants i Calais säger att det finns risk för att Engelska kanalen blir som Medelhavet, där flera tusen migranter har omkommit i båtolyckor de senaste åren.

– Människor omkommer i kanalen, som håller på att bli en kyrkogård. Och eftersom England ligger där mitt emot kommer folk att fortsätta att ta sig över, säger han.

Enligt franska myndigheter har 31 500 människor försökt åka till Storbritannien sedan början av året och 7 800 människor har räddats till sjöss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!