Massiva manifestationer i München uteblev

Den mäktiga G7-gruppens ledare möts i tyska Bayern. Men planerade massprotester uteblev inför toppmötet uteblev, och anledningen tros vara den ryska invasionen i Ukraina.

Storprotester inför G7-mötet i Bayern verkar utebli, men den bayerska välkomstkommittén är på plats.

Storprotester inför G7-mötet i Bayern verkar utebli, men den bayerska välkomstkommittén är på plats.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

G72022-06-25 19:44

De sju stora industrinationernas ledare ska samlas på slottet Elmau. En årlig sammankomst där grundläggande globala frågor avhandlas, i år med tyske förbundskanslern Olaf Scholz som värd.

Inför ledarnas ankomst planerades massiva manifestationer i München. Ledande människorättsorganisationer och miljörörelser valde att gå samman för att påtala behovet av förändringar.

Kriget överskuggar

Liknande protester tidigare år har samlat tiotusentals demonstranter, och arrangörerna hade planerat för omkring 20 000 deltagare på lördagen enligt tyska nyhetsbyrån DPA.

Men till protestmötet kom omkring 4 000 personer.

En besvikelse enligt en av arrangörerna, Uwe Hiksch, som dock hade viss förståelse för att tidpunkten att utmana världsledare är dålig när det ryska angreppskriget i Ukraina pågår.

– Vårt intryck är att många är oroade över kriget i Ukraina.

18 000 poliser

Ledarna för Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA, Japan, Italien och Kanada har inför mötet enats om att diskutera klimathot och energiförsörjning, samt risk för en global livsmedelskris. Men den ryska invasionen av Ukraina kommer att överskugga alla dessa frågor.

– Rysslands brutala krig påverkar också oss, sade Scholz i ett videoinspelat meddelande inför mötet på lyxanläggningen.

– Vi behöver faktiska åtgärder för att klara av de många kriserna i vår tid, säger Tobias Hauschild från organisationen Oxfam inför mötet.

Omkring 18 000 poliser har kommenderats ut för att skydda världsledarna under mötet. Och när G7 senast sammanträdde i de bayerska alperna för sju år sedan möttes ledarna av 35 000 demonstranter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!