Militärkupp i Gabon – presidenten i husarrest

Högt uppsatta militärer framträder i tv och säger sig ha tagit makten i Gabon – kort efter att president Ali Bongo tillskrivits en trygg seger i helgens ifrågasatta val. Bongo, vars familj har styrt landet i över 50 års tid, uppges sitta i husarrest.

En grupp militärer framträdde i tv på onsdagsmorgonen och meddelade att de tog makten i Gabon. Bilden är en skärmdump från sändningen.

En grupp militärer framträdde i tv på onsdagsmorgonen och meddelade att de tog makten i Gabon. Bilden är en skärmdump från sändningen.

Foto: Tv-kanalen Gabon24 via AP/TT

Gabon2023-08-30 06:34

Det är över för landets nuvarande styre, meddelade gruppen militärer i en tv-sändning på onsdagsmorgonen. Enligt kuppmakarna har president Ali Bongo placerats i husarrest. Hans son, som lyfts fram som en framtida efterträdare, har gripits.

– Landet går i dag igenom en allvarlig institutionell, politisk, ekonomisk och social kris, sade den officer som förde ordet i tv-sändningen.

Under morgonen ljöd skottlossning i huvudstaden Libreville. Soldater som står på kuppmakarnas sida rullade senare genom staden och mötte jublande grupper av människor.

Regeringen, parlamentet och konstitutionsdomstolen upplöses och helgens ifrågasatta presidentval ogiltigförklaras, meddelar militärerna, som säger sig företräda en "övergångskommitté". I gruppen som syns i tv ingår soldater, poliser och medlemmar av de republikanska säkerhetsstyrkorna.

Ifrågasatt resultat

Valkommissionen i Gabon hade tidigt på morgonen låtit meddela att presidenten Ali Bongo blev omvald i helgens val.

Den politiska oppositionen krävde på måndagen att Bongo skulle erkänna sig besegrad och lämna över makten, då man anförde att valet var en enda stor bluff och att dess kandidat Albert Ondo Ossa i själva verket hade vunnit.

Det är mot lagen att publicera ofullständiga valresultat i Gabon. Valmyndigheten redovisade på onsdagsmorgonen en storseger, med drygt 64 procent, för Bongo. Inga oberoende observatörer fanns på plats under valprocessen.

Innan vallokalerna stängde i lördags införde regeringen nattligt utegångsförbud och begränsade åtkomsten till internet, för att begränsa spridning av "falska nyheter" och förebygga våldsamheter.

Efter onsdagsmorgonens tv-besked går det att komma åt nätet igen, enligt AFP.

Kupper på kontinenten

Militärernas misstänkta kuppförsök kan vara en i raden av militärkupper på den afrikanska kontinenten under de senaste åren, framför allt i tidigare franska kolonier. För ungefär en månad sedan tog militärer makten i Niger.

Gabon har till skillnad från de andra kuppländerna inte drabbats nämnvärt av jihadistiska uppror eller andra stora omvälvningar.

EU:s utrikeschef Josep Borrell konstaterar att nyhetsläget är svårt att tyda i ett tidigt skede.

– Om detta bekräftas så utgör det ännu en militärkupp, vilket ökar instabiliteten i hela regionen, säger han i samband med EU:s försvarsministrars möte i Toledo i Spanien.

Frankrike följer skeendet med största uppmärksamhet, meddelar den franska premiärministern Élisabeth Borne.

President Bongo har i närtid knutit an till Kina och han besökte Peking i april. Kinas utrikesminister Wang Wenbin meddelar att landet också följer den pågående situationen och uppmanar de inblandade att garantera Ali Bongos personliga säkerhet.

Tidigare försök

För två veckor sedan gav Ali Bongo tydliga utfästelser i ett tal till nationen, på Gabons självständighetsdag:

– Vår kontinent har skakats av våldsamma kriser under de senaste veckorna, men ni kan vara tryggt förvissade om att jag aldrig kommer att låta er eller vårt land Gabon tas som gisslan av destabiliseringsförsök. Aldrig.

Bongo-familjen har styrt Gabon på auktoritärt vis i drygt 50 års tid. Ali Bongo tog över efter sin pappa Omar när han avled år 2009.

2019, i samband med att Ali Bongo vårdades utomlands för en stroke, lär regimen ha avvärjt ett militärt kuppförsök. En grupp soldater tog då över en radiostation i Libreville och gav ett besked som i mångt och mycket liknar det som militärerna ger vid denna kupp. De kuppmakarna stoppades av regeringsstyrkor som stormade radiostationen.

Fakta: Gabon

Gabon har drygt 2,3 miljoner invånare. Det finns fler än 40 folkgrupper i landet. Huvudstaden heter Libreville.

Landet ligger vid ekvatorn vid Afrikas Atlantkust och är till ytan ungefär hälften så stort som Sverige.

Gabon var från 1800-talets mitt till självständigheten 1960 en del av det franska kolonialväldet. Franskan är fortfarande det officiella språket, vid sidan av en mångfald av lokala språk. Frankrike har fortsatt en militärbas i landet.

Gabon är formellt en demokratisk republik med flera partier och tvåkammarparlament, sedan ett flerpartisystem infördes år 1990. Men i praktiken ligger nästan alla makt hos presidenten som kan väljas ett obegränsat antal gånger. Landet har sedan 1967 styrts av först Omar Bongo och efter hans död 2009 av sonen Ali Bongo. De har valts om i en rad tvivelaktiga val.

Familjen Bongo utövar mycket av sin makt genom Gabons demokratiska parti (PDG). Partiet kontrollerar i praktiken statsapparaten, som dras med utbredd korruption och svågerpolitik.

Gabon har stora tillgångar i form av olja och mineraler. Trots naturrikedomarna lever en stor del av befolkningen i fattigdom.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!