Över 40 döda i Israel: "Befinner oss i krig"

Islamiströrelsen Hamas har avfyrat stora mängder raketer från Gazaremsan mot Israel och tagit sig in på israeliskt territorium. Över 40 personer har dödats och hundratals andra har skadats. –Vi befinner oss i krig, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israelisk polis hjälper en kvinna och ett barn från ett område som träffats av en raket i Ashkelon.

Israelisk polis hjälper en kvinna och ett barn från ett område som träffats av en raket i Ashkelon.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Gaza2023-10-07 06:41

Tusentals raketer har avfyrats från Gazaremsan och flyglarm har hörts bland annat i Tel Aviv-trakten och Jerusalem. Dessutom har militanta palestinier tagit sig in på israelisk mark via luften, marken och havet, enligt Israels militär, IDF.

Många timmar efter det att den palestinska rörelsen Hamas inledde attacken på lördagsmorgonen pågår stridigheter fortfarande på flera platser i gränsområdet till Gaza. Bedömare uttrycker förvåning över att Hamas lyckats överrumpla Israel och beskriver det som ett historiskt fiasko för landets omfattande underrättelseapparat.

Över 40 personer har hittills bekräftats döda av räddningstjänsten MDA, men siffran väntas fortsätta stiga. Över 500 personer har skadats, varav många allvarligt, enligt Israels hälsodepartement. Det handlar om såväl skott- som splitterskador.

"Skicka hjälp"

Boenden i en rad samhällen nära gränsen mot Gaza vittnar om beväpnade angripare och skottlossning på gatorna. En gravid kvinna i kibbutzen Sufa har stängt in sig i ett skyddsrum tillsammans med sin tvååring.

– De skjuter på vårt hus. Skicka hjälp, säger hon till tv-kanalen Keshet 12 kring lunchtid och berättar att ingen israelisk militär ännu har setts till.

"Vi känner till att civila har barrikaderat sig på olika platser. Vi uppmanar alla att stanna inomhus, vi kommer att nå fram till er till slut", skriver polischef Kobi Shabtai.

Tusentals soldater kommer att kallas in som svar på attacken.

– Vi befinner oss i krig. Och vi kommer att vinna, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett videouttalande.

Under ett möte med sitt säkerhetskabinett säger Netanyahu att det första steget är att "rensa området" från militanta angripare och återta kontrollen över de samhällen i södra Israel som har attackerats. Samtidigt kommer Israel att kräva betalning från "fienden, även i Gazaremsan", säger Netanyahu.

Tusentals raketer

Enligt Mohammad Daif, ledare för den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas väpnade gren, avfyrades 5 000 raketer mot Israel på lördagsmorgonen. Israels militär har sagt att det handlar om 2 200.

Operationen beskrivs av Hamas som ett sätt att "sätta stopp för ockupantens (Israels) brott". De uppmanar alla palestinier att attackera israeliska mål. Islamiska jihad, en annan väpnad palestinsk grupp i Gaza, uppger att den deltar i operationen.

Israel har svarat med flygräder mot Gaza. Där har minst nio människor dödats, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats.

Hundratals invånare uppges ha flytt sina hem på östra Gazaremsan för att komma längre bort från gränsen. Många skyndar sig att skaffa förnödenheter i förberedelse för vad som kan komma att bli våldsamma dagar.

Videoklipp

Videosnuttar från Gaza visar hur palestinska milismän kör omkring i stulna israeliska militärjeepar. De uppges ha körts till Gaza efter morgonens räder i Israel. Hamas har också lagt ut en video som påstås visa tillfångatagna israeliska soldater.

Varken Israel eller oberoende källor har dock bekräftat de uppgifter som florerar om israeler i Hamas våld.

Den stora upptrappningen kommer efter några mycket spända månader i såväl israelisk politik som i det andra palestinska området, Västbanken. Sedan Netanyahu tagit in högerextremister i den israeliska regeringen har våldsamma bosättare gått på offensiven på Västbanken, med många palestinska dödsoffer som följd. Så sent som i fredags dödades en ung palestinier av bosättare i Huwara.

Soldater i centrala Israel.
Soldater i centrala Israel.
Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa. Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!