Ny rysk flottbas – i Georgien

Ryssland kommer att etablera en ny flottbas på Svarta havets östra kust – på ockuperad mark i Georgien.

Rysslands Svartahavsflotta får ytterligare en hemmahamn, i den ockuperade delen av Georgien. Här deltar president Vladimir Putin i en flottceremoni i S:t Petersburg. Arkivbild.

Rysslands Svartahavsflotta får ytterligare en hemmahamn, i den ockuperade delen av Georgien. Här deltar president Vladimir Putin i en flottceremoni i S:t Petersburg. Arkivbild.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Georgien2023-10-05 11:16

I ett läge där Ukraina riktar allt fler attacker mot den ryska Svartahavsflottan kommer den att få en till hemmahamn, i ockuperade Abchazien. Det säger ledaren för det Rysslandsstödda styret i området, Aslan Bzjania, till den ryska tidningen Izvestija.

– Vi har skrivit under ett avtal och i en nära framtid kommer det att finnas en permanent bas för den ryska flottan i Otjamtjire-området, säger Bzjania.

Otjamtjire ligger omkring tre mil från den gränsdragning som skiljer Abchazien från områden under georgisk kontroll.

Ryssland ockuperar i praktiken närmare 20 procent av grannlandet Georgiens yta. Det är dels Abchazien, som ligger längs med kusten i nordvästra Georgien, och dels Sydossetien som ligger centralt längs med den kaukasiska bergskedjan i norr.

Konflikter bröt ut i dessa områden i samband med att Georgien blev självständigt efter Sovjetunionens fall. När nya våldsamheter blossade upp 2008 inledde Ryssland en militär offensiv mot Georgien. Efter ett kort krig har ryska styrkor stannat kvar i Abchazien och Sydossetien och stått bakom vad som hålls fram som två självutropade och separatistiska statsbildningar. De erkänns endast av Ryssland och ett fåtal allierade, och de är djupt integrerade med Ryssland.

Rysslands Svartahavsflotta har sin primära bas i Sevastopol på den annekterade Krimhalvön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!