Salomé Zurabisjvili hade ansökt om att resa till en rad EU-länder på officiella besök tidigare i år, men fått formellt avslag från regeringen. Presidenten reste likväl till Tyskland, Frankrike och Belgien, i uttalat syfte att lobba för Georgiens kandidatur till EU.
Zurabisjvili blev Georgiens president med regeringspartiet Georgiska drömmens välsignelse år 2018, men sedan har en schism mellan presidenten och regeringen växt sig allt större, inte minst i synen på Ryssland och EU-ambitionerna. Hon har också lagt ett sällsynt veto, när regeringen försökte driva igenom kontroversiell övervakningslagstiftning tidigare i år.
80 av regeringspartiets ledamöter i parlamentet inledde i september ett formellt riksrättsförfarande genom att gå till författningsdomstolen, som alltså finner det klarlagt att Zurabisjvili har brutit mot grundlagen genom att avlägga officiella visiter på eget bevåg.
Om de väcker riksrättsåtal mot presidenten så behöver 100 av parlamentets 150 ledamöter rösta för att avsätta henne. Georgiska drömmar och samarbetspartiet Folkets makt har tillsammans 84 mandat – och ser inte ut att vinna något gehör hos oppositionspartierna.
Därifrån hörs i stället anklagelser om att regeringen har politiserat författningsdomstolen och antydningar om att president Zurabisjvili inte hade blivit ifrågasatt om hon hade gjort en oannonserad resa till Moskva i stället.