Sydossetisk ledare öppnar för Ryssland

Det ryskstödda separatiststyret i utbrytarrepubliken Sydossetien tar sikte på att bli en del av Ryssland. Helt oacceptabelt – området står under ockupation, invänder Georgien.

Sydossetiens separatistledare Anatolij Bibilov och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand vid ett möte i Moskva 2017. Arkivbild.

Sydossetiens separatistledare Anatolij Bibilov och Rysslands president Vladimir Putin skakar hand vid ett möte i Moskva 2017. Arkivbild.

Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT

Georgien2022-03-31 10:49

Till att börja med bör sydossetier få säga sitt i en större diskussion, och möjligen en folkomröstning, säger separatistledaren Anatolij Bibilov i ett framträdande i rysk stats-tv.

Bibilov säger att det mest är en "teknisk fråga" och kan ske med kort varsel, enligt AFP. Han beskriver det som en "uråldrig dröm" för det sydossetiska folket att bli en del av Ryssland.

Tydliga ryska uppgifter

Vladimir Putins ryska maktparti Enade Ryssland har lagt ut ett uttalande på sin sajt som tillskrivs Bibilov, som är desto mer konkret. Där uppges han slå fast att Sydossetien kommer att bli en del av sitt "historiska hemland" Ryssland.

I lördags meddelade Anatolij Bibilov att sydossetiska soldater skickats till Ukraina för att "försvara Ryssland".

I ett fullskaligt femdagarskrig 2008 gick Ryssland in i Georgien på separatisters sida och fördrev georgiska styrkor från Sydossetien och Abchazien. Därefter utropade bägge områden självständighet med rysk uppbackning – vilket inte har erkänts av fler än Ryssland och ett fåtal allierade – och de hyser sedan dess ryska militärbaser.

Kreml har inte tagit några formella steg i frågan, enligt talespersonen Dmitrij Peskov.

– Men vi talar samtidigt om att Sydossetiens folk får uttrycka sin åsikt och vi kommer att bemöta den med respekt, säger han.

Dömts som ockupation

Att tala om självständighet eller folkomröstningar är "helt oacceptabelt" så länge Sydossetien står under rysk ockupation, säger Georgiens utrikesminister David Zalkaliani. Europadomstolen har sedan tidigare slagit fast att det ska betraktas som en rysk ockupation.

– En sådan folkomröstning har ingen juridisk bäring, säger ministern.

Ryssland lämnade dock Europarådet för ett par veckor sedan, när landet också var på väg att bli uteslutet.

Abchazien har inga liknande planer på att anslutas till Ryssland, säger talmannen i separatisternas parlament enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!