Fick lämna sitt hem på Rhodos: "Skrämmande"

Turistön Rhodos står i lågor. Tiotusentals människor har undsatts i vad som beskrivs som den största brandevakueringen i Greklands historia. –Det är skrämmande, säger en kvinna som har fått lämna sitt hem, till TT.

Det brinner på Rhodos i Grekland.

Det brinner på Rhodos i Grekland.

Foto: Argyris Mantikos/AP/TT

Grekland2023-07-23 09:34

Brittiska Katerine Smith har bott på Rhodos i tio år. Men nu har hon och maken fått lov att lämna sitt hem i Lardos, eftersom bränderna i området närmar sig byn.

De har två tonårspojkar som befinner sig på andra sidan brandområdet på ön.

– De mår bra, men hela situationen är förstås mycket oroväckande, säger hon till TT.

– Branden har rasat i dagar och det har varit skrämmande att se hur den bara blivit värre. Vi har avvaktat, men i går fick vi veta att vi skulle evakuera så det var bara att packa en resväska och ge sig av.

Vattenbombar branden

Paret har tillbringat natten hos vänner. När TT når dem på söndagsförmiddagen befinner de sig vid avspärrningarna utanför Lardos. Många boende i byn, som är ett omtyckt besöksmål, har samlats vid vägspärren för att följa utvecklingen.

– Jag ser flera plan som hämtar vatten för att släcka bränderna, säger Smith.

Det har brunnit i nästan en vecka på den populära turistön i Medelhavet.

Grekland har plågats av en lång period av höga temperaturer som har gjort det svårt att få elden under kontroll. Och söndagens prognoser pekar på kraftiga vindar som kan försvåra räddningstjänstens insatser ytterligare.

Det kan ta flera dagar att få kontroll över elden, som har brutit ut mitt under högsäsongen för turismen, enligt myndigheterna. Under natten till söndagen har bränderna nått fram till byn Laerma och förstört flera hem och en kyrka där.

Sovit i skolor

Många tusen personer, såväl turister från bland annat Sverige, som lokalbefolkning, har evakuerats från hotell och hem i åtminstone tolv byar.

– Vi var tvungna att evakuera ett område med 30 000 personer. Allt gick tack och lov smidigt. Alla, särskilt turisterna, följde våra order, säger polisens talesperson Konstantia Dimoglidou till nyhetsbyrån AFP.

– Det är den största brandevakueringen någonsin hittills i Grekland.

Omkring 16 000 personer har fått hjälp att flytta på sig landvägen, omkring 3 000 har evakuerats med båt och andra har flytt i egna fordon efter att ha uppmanats att lämna området, uppger polisen. Några personer ska ha uppsökt vård med lättare andningsproblem, men inga andra offer har rapporteras från brandområdet.

En del turister har fått tillbringa natten i idrottshallar, skolor och konferenslokaler på hotell. Dessutom står passagerarfärjor till förfogande i hamnen på Rhodos för personer som behöver tak över huvudet.

Greklands utrikesdepartement har aktiverat sin krishanteringsenhet för att underlätta evakueringen av utländska medborgare.

Kan påverka turism

Omkring 100 000 människor bor på Rhodos, som förra året välkomnade ungefär 2,5 miljoner turister. Branden kan komma att påverka öns turismindustri, enligt Efthymios Lekkas, professor specialiserad på naturkatastrofer.

– Jag körde just från Lindos till Gennadi, säger han till public service-bolaget ERT.

– Alla stora hotell har stängt. Jag tror inte att de kommer att kunna hålla öppet i år eftersom omgivningarna blivit helt förstörda. Det är ingen inspirerande miljö för en semester.

Turister evakueras på Rhodos.
Turister evakueras på Rhodos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!