Den massiva och taggtrådsförsedda barriären – som i tidigare tappning var betydligt kortare – byggdes färdigt kort efter att talibanerna tagit kontroll över Afghanistan.
Extremiströrelsens maktövertagande har gett upphov till farhågor om en ny flyktingvåg och en upprepning av 2015 års flyktingkris i EU, då över en miljon migranter och flyktingar tog sig in i unionen.
"Vi kan inte vänta"
Många av flyktingarna och migranterna från 2015 tog sig till andra EU-länder som Tyskland och Sverige. Men omkring 60 000 av dem har enligt den brittiska public servicekanalen BBC fastnat i Grekland, vilket har gjort frågan till en het politisk potatis i landet.
– Vi kan inte vänta, passivt, på de potentiella följderna. Våra gränser kommer att vara säkra och ogenomträngbara, sade Greklands minister med ansvar för gränsskyddet, Michalis Chrisochoidis i samband med ett besök i Evros – den grekiska region som har en landgräns mot Turkiet.
Avtal med Turkiet
Antalet flyktingar och migranter som tar sig till Grekland har minskat radikalt de senaste fem åren. Detta sedan EU 2016 ingick ett avtal med Turkiet som lovade att hålla gränsen stängd i utbyte mot finansiellt stöd. Samarbetet har dock inte fungerat problemfritt. I fjol stoppade Grekland tillfälligt möjligheten att söka asyl i EU-landet samtidigt som gränsövervakningen skärptes.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förklarade i ett telefonsamtal med Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i fredags att det nu krävs åtgärder i Afghanistan och Iran. Detta för att Turkiet inte återigen ska få ohanterligt många flyktingar och migranter, efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan.