Greklands ex-president Karolos Papoulias död

Greklands förrförre president Karolos Papoulias har avlidit, meddelar landets nuvarande president Katerina Sakellaropoulou. Han blev 92 år gammal.

Grekiske ex-presidenten Karolos Papoulias har avlidit. Arkivbild.

Grekiske ex-presidenten Karolos Papoulias har avlidit. Arkivbild.

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Grekland2021-12-26 12:40

"Det är med sorg vi lämnar en sista hälsning till Karolos Papoulias. Hans engagemang i motståndsrörelsen och kampen mot diktatur visar på hans hängivenhet till sina ideal frihet och rättvisa, som han försvarade livet ut", säger hon i ett uttalande enligt Reuters.

Karolos Papoulias var grekisk president 2005–2015 – mitt under brinnande ekonomisk kris. Hans popularitet dalade under de sista åren av presidentskapet, då han stöttade premiärministerns åtstramningsåtgärder i landet på uppmaning av internationella långivare för att rädda den grekiska ekonomin, något som utlöste våldsamma protester, skriver AFP.

I Grekland har landets premiärminister den mest centrala politiska rollen medan presidentens plikter är övervägande ceremoniella. Papoulias samarbetade och stod nära den dåvarande premiärministern Andreas Papandreou.

Han avstod under en period från sitt arvode i solidaritet med "folkets uppoffringar".

Papoulias föddes 1929 i Ioannina i nordvästra Grekland. Han studerade juridik i Aten, Italien och Tyskland. Som 15-åring var han medlem i den grekiska motståndsrörelsen under andra världskriget och kämpade mot den nazistiska ockupationsmakten.

Han gick i exil i Tyskland under åren då militärjuntan styrde Grekland 1967–1974. Under tiden var han en av grundarna till rörelsen Panhelleniska socialistiska rörelsen, Pasok, som senare blev ett statsbärande parti. Han var utrikesminister i två omgångar av socialistiska regeringar under 1980- och 90-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!