Mitsotakis insvuren efter storseger i Grekland

Greklands konservative ledare Kyriakos Mitsotakis har svurits in för en ny mandatperiod efter söndagens valseger.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis svärs in för en ny mandatperiod i presidentpalatset i Aten under måndagen.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis svärs in för en ny mandatperiod i presidentpalatset i Aten under måndagen.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Grekland2023-06-26 12:36

Hans parti Ny Demokrati samlade 40,5 procent av rösterna – mer än dubbelt så många som huvudmotståndaren Syriza. Vänsteralliansen landade på knappt 18 procent av rösterna, ett litet tapp jämfört med första valomgången i maj – och en rejäl nedgång jämfört med valet 2019.

– Mitt mål var att säkra en stabil regering med en majoritet i parlamentet. Tyvärr krävdes två val för att uppnå det, sade Mitsotakis då han fick uppdraget att bilda regering av president Katerina Sakellaropoulou under måndagen.

Mitsotakis lyckades inte säkra egen majoritet i valet i maj, vilket fick honom att utlysa ett nytt val. Denna gång kunde han luta sig mot nya regler, som klubbades igenom av Ny Demokrati under föregående mandatperiod, och som innebär att det största partiet får bonusmandat.

Tack vare dem har Ny Demokrati nu säkrat 158 av 300 platser i parlamentet, jämfört med 48 för Syriza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!