Mitsotakis medger avlyssning av politiker

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis bekräftar att en oppositionspolitiker fått sin mobil avlyssnad. –Lagligt men politiskt oacceptabelt, säger han.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Arkivbild

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Arkivbild

Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Grekland2022-08-09 06:15

Mitsotakis tog på måndagen för första gången offentligt upp den avlyssningsskandal som i fredags ledde till att både chefen för underrättelsetjänsten EYP och premiärministerns egen kanslichef avgick.

Den 26 juli avslöjade Nikos Androulakis, ledare för det oppositionella Socialistpartiet, att hans mobiltelefon hade övervakats med hjälp av spionprogrammet Predator. Tidigare i år har två grekiska journalister gått till domstol sedan deras telefoner blivit utsatta för liknande avlyssningsförsök.

Mitsotakis berättar i ett tv-sänt tal att han för några dagar sedan fått reda på att EYP inledde en avlyssning av Androulakis telefon i september förra året, när denne satt i Europaparlamentet. Avlyssningen pågick i tre månader och avslutades, i enlighet med lagen, sedan Androulakis valts till partiledare.

Beslutet att avlyssna telefonen hade godkänts av åklagare, men var ett misstag, säger Mitsotakis.

– Jag kände inte till det. Om jag hade gjort det så hade jag aldrig godkänt det, fortsätter han.

Oppositionspolitikern kommenterar med att undra varför premiärministern inte förklarar varför han avlyssnades från första början. Han har krävt att parlamentet ska utreda fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!