Mitsotakis utropar seger i Grekland

Greklands premiÀrminister Kyriakos Mitsotakis vann en jordskredsseger i söndagens val och hans konservativa parti har sÀkrat en egen majoritet. I det nyvalda parlament har högerextrema partier gjort comeback.

Greklands premiÀrminister Kyriakos Mitsotakis talar till anhÀngare utanför partihögkvarteret i Aten.

Greklands premiÀrminister Kyriakos Mitsotakis talar till anhÀngare utanför partihögkvarteret i Aten.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Grekland2023-06-25 18:04

Mitsotakis hyllar i ett tv-sÀnt tal vad han kallade "ett starkt mandat" frÄn vÀljarna.

– Folket har gett oss en trygg majoritet. Stora reformer kommer att drivas fram snabbt, sĂ€ger premiĂ€rministern.

Jublande anhÀngare med blÄvita partiflaggor hade samlats utanför Ny demokratis högkvarter för att fira valsegern.

Mitsotakis parti fÄr över 40 procent medan huvudmotstÄndaren, vÀnsteralliansen Syriza, hamnar under 18 procent. Det innebÀr att Ny demokrati ökat försprÄnget jÀmfört med första valomgÄngen i maj. DÄ fick regeringspartiet nÀstan 41 procent, mot 20 för Syriza.

Segermarginalen Àr den bredaste för Ny demokrati pÄ över 50 Är. Tack vare en Àndring i vallagen som ger det största partiet bonusmandat spÄs regeringspartier fÄ 158 platser av de 300 i parlamentet.

SmÄpartier över tröskeln

Totalt Ätta partier spÄs klara sig över treprocentsspÀrren och ta plats i parlamentet. Av dem Àr tre nya, alla pÄ högerkanten.

En av nykomlingarna Àr nybildade högerextrema Spartiaterna som med 4,7 procent ser ut att fÄ 13 platser. Partiet har fÄtt stöd av Ilias Kasidiaris, tidigare ledare inom nynazistiska Gyllene gryning. Han avtjÀnar ett 13 Är lÄngt fÀngelsestraff, dömd för att ha tillhört en kriminell organisation som attackerat migranter och vÀnsteraktivister.

Spartiaternas ledare Vassilis Stigas tackar Kasidiaris för stödet och sÀger att hans parti ska stÄ för grekiska ideal och vÀrderingar, nÄgot han saknar i det sittande parlamentet.

Gyllene gryning satt i parlamentet i sju Är, men hamnade utanför i valet 2019.

Nya i parlamentet Àr Àven ultrareligiösa partiet Niki och nationalistiska Grekisk lösning Äterkommer.

VÀnsterpartiet Mera25 och dess ledare tidigare finansministern Yanis Varoufakis hamnar under spÀrren och Äker ur parlamentet.

Mitsotakis frÀmste rival Alexis Tsipras, ledare för Syriza och premiÀrminister mellan 2015 och 2019, erkÀnde sig besegrad och sade att han överlÄter Ät partimedlemmarna att bedöma om han ska fortsÀtta som partiledare.

PlÄnboksfrÄgor avgjorde

Ekonomi har vÀgt tungt i valrörelsen och Mitsotakis belönas av vÀljarna för att ha lett landet ur coronapandemin till tvÄ Är av ekonomisk tillvÀxt.

Under den Harvardutbildade 55-Äringens styre har Grekland fÄtt sÀnkta skatter, nya investerare och turistinkomster som börjar nÀrma sig nivÄerna före pandemin.

Fartygskatastrofen i förra veckan dÄ flera hundra migranter drunknade i Medelhavet verkar inte ha gjort avtryck pÄ valet. Inte heller har den svÄra tÄgolyckan i februari som avslöjade sÀkerhetsbrister i kollektivtrafiken kunnat rubba vÀljarnas förtroende för regeringen.

Alexis Tripras, ledare för vÀnsteralliansen Syriza lÀmnar partihögkvarteret efter valnederlaget pÄ söndagskvÀllen.
Alexis Tripras, ledare för vÀnsteralliansen Syriza lÀmnar partihögkvarteret efter valnederlaget pÄ söndagskvÀllen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!