Påven sade att det inte finns några "enkla svar" på hoten mot demokratin.
– Men vi kan inte undvika att konstatera att vi i dag, och inte bara i Europa, är vittnen till en tillbakagång för demokratin.
Påve Franciskus väljer ofta sina officiella besök till att uttrycka en kritisk analys av samtiden, och besöket i Grekland gav honom en plattform att rikta sig direkt till ledarna i EU.
Demokratins hem
– Här föddes demokratin. Denna vagga, tusentalen år senare, har blivit ett hem, ett stort hus bestående av demokratiska folk. Jag talar till Europeiska unionen och drömmen om fred, broderskap som unionen representerar för så många människor, sade han i samband med ett möte med den grekiske presidenten Katerina Sakellaropoulou.
Men, varnade påven, ekonomiska problem och coronapandemins verkningar kan göda nationalistiska känslor och göra auktoritärt styre tilltalande. Det kan också leda till att komplexa problem försöker lösas med populistiska svar.
– Lösningen ligger inte i att bara försöka bli att bli populär, att synas genom att avge en mängd orealistiska löften. Det handlar om att föra en god politik.
Påve Franciskus träffade även överhuvudet för den grekisk-ortodoxa kyrkan, ärkebiskop Hieronymos. I mötet underströk påven de två samfundens likheter och gemensamma rötter.
Men påvens besök retade uppenbarligen en grekisk-ortodox präst, som inte kunde hålla tillbaka sitt missnöje:
– Påven, du är en kättare, ropade prästen innan han fördes bort av polis.
Kritisk till migrantpolitik
I resan ingår även ett besök på grekiska ön Lesbos, som han gästade i en uppmärksammad resa för fem år sedan. Då var han kritisk till hur migranterna bemöttes av EU.
Påven anlände till Grekland efter att ha tillbringat två dagar på Cypern där han besökt och talat med migranter. Han jämförde då migranternas levnadsförhållanden med förhållandena i nazistiska och sovjetiska koncentrationsläger.
– Det värsta är att vi börjar vänja oss vid det. Denna likgiltighet är en allvarlig sjukdom som det inte finns någon antibiotika mot, sade han då.