Massaker på demonstranter rättsfall i Guinea

Guinea inleder en historiskt viktig rättegång när en tidigare kuppledare och hans kumpaner ställs till rätta för en massaker på demonstranter. Huvudåtalad är tidigare ledaren Moussa Camara, också känd som Dadis.

Tidigare juntaledaren Moussa "Dadis" Camara i Guinea anklagas för delaktighet i massaker på demonstranter. Arkivbild.

Tidigare juntaledaren Moussa "Dadis" Camara i Guinea anklagas för delaktighet i massaker på demonstranter. Arkivbild.

Foto: Algassimou Balde/AP/TT

Guinea2022-09-28 19:23

Rättegången inleddes på onsdagen, dagen efter det att Camara och ytterligare fem personer frihetsberövades i huvudstaden Conakry.

Fallet rör en händelse 2009, då minst 157 demonstranter dödades av militär på en idrottsarena. Ett stort antal kvinnor våldtogs samtidigt av militär.

– Låt oss, 13 år senare, göra allt som står i vår makt att det fruktansvärda vid massakern inte kan upprepas igen i Guinea, sade Djibril Kouyate som är ordförande för Guineas advokatsamfund.

– De som dog då kan inte tala, men deras spillda blod kräver rättvisa.

Den 28 september 2009 och flera påföljande dagar genomförde säkerhetsstyrkor lojala till kuppledaren Camara en klappjakt på dem som ifrågasatte militärjuntan. Säkerhetsstyrkorna stängde ingångarna till den arena där demonstrationen genomfördes, och gick sedan till attack mot demonstranterna som dödades med knivar, bajonetter och macheter.

Döende och döda lämnades i omklädningsrum, spelarkorridorer och på gräsfält.

Uppgifterna har fastslagits i en FN-rapport, där det bekräftas att 109 kvinnor våldtogs. Mörkertalet i våldsdåden är mycket större, enligt bedömare.

Camara, nu 58 år, flydde senare Guinea efter att ha lämnat makten efter ett mordförsök 2009. Han återvände till Guinea i december 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!