Gäng hindrar hjälp i jordbävningsdrabbat Haiti

Beväpnade gäng har försvårat räddningsarbetet efter förra veckans jordskalv i Haiti. Gängen kontrollerar cirka hälften av huvudstaden Port-au-Prince och har tät kontakt med polis och politiker.

Ungdomar och medlemmar i gänget "G9" vid en manifestation till ära av Haitis mördade president Jovonel Moise i juli. Arkivbild.

Ungdomar och medlemmar i gänget "G9" vid en manifestation till ära av Haitis mördade president Jovonel Moise i juli. Arkivbild.

Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Haiti2021-08-20 18:28

Haiti drabbades av två naturkatastrofer på tre dagar. Dödssiffran för lördagens kraftiga jordskalv har stigit till över 2 000 personer. I måndags följde den tropiska stormen Grace, som ledde till omfattande översvämningar.

Drygt 12 000 är människor har skadats och närmare 60 000 hus beräknas ha förstörts. Hjälpbehovet är enormt. Men utöver naturkatastrofen är det inrikespolitiska läget kaotiskt. Den 7 juli sköts presidenten Jovenel Moïse ihjäl i sin bostad. Landet saknar såväl president som parlament och polisen är svag. Det råder maktvakuum och laglöshet.

Stoppar transporter

De väpnade grupper som har stort inflytande på ön har hejdat hjälptransporter i området Martissant i de södra utkanterna av huvudstaden Port-au-Prince, på väg mot det område som är hårdast drabbat av jordbävningen.

– Tre beväpnade gäng har intagit området, säger Ulrika Kallin Eriksson på biståndsorganisationen Hoppets stjärna, som driver flera skolor i Haiti.

– De har placerat sig på ett strategiskt ställe och plundrar dem som kör den vägen.

Sköt genom husväggar

En av Hoppets stjärnas medarbetare på plats har berättat att gängen gjort hål i husväggar längs med vägen i Martissant och att de skjuter mot bilar genom dem. De som försöker passera utsätts för rån och kidnappningsförsök.

– Det är ett bergigt område och det finns bara en väg att ta, säger Ulrika Kallin Eriksson.

– Ingenting har kunnat fraktas från Port-au-Prince.

Läkare utan gränser stängde i början av augusti sitt sjukhus i Martissant på grund av gängkriget, som tvingat omkring 14 000 människor att lämna sina hem.

– Vi har haft gängstrider i området i tre månader, säger Reginald Celestin, pastor i staden Cavaillon nära jordbävningens epicentrum, till TT.

– Folk som har kört genom området har hamnat mitt i skottlossningar mellan gängen och dödats, säger Reginald Celestin.

Hans hus förstördes i skalvet, med magnituden 7,2. Han räknar antalet döda i småstaden Cavaillon till 219.

– Nästan alla hus i kvarteret har rasat. Lyckligtvis klarade sig min fru och mina två barn.

Trettiotal gäng

Haitis premiärminister Ariel Henry har skickat militär och polis till Martissant för att försöka hålla vägen öppen, och FN:s barnfond Unicef har vädjat om en "humanitär korridor" genom området. Lokala myndigheter har förhandlat med gängen om att låta två hjälpkonvojer om dagen passera förbi.

De beväpnade gängen har tagit en allt större roll i Haiti på senare år och har dragit nytta av det politiska kaos som rådde på ön även före mordet på president Moïse. Ett trettiotal gäng kontrollerar mer än hälften av Port-au-Prince.

– Gängen är insyltade med både polis och politiker, det är tjänster och gentjänster, säger Mats Lundahl, professor emeritus i utvecklingsekonomi vid Handelshögskolan och mångårig Haitikännare.

– De ägnar sig i huvudsak åt vapensmuggling och narkotikasmuggling. Det är kokain från Colombia och marijuana från Jamaica som smugglas vidare till USA, fortsätter han.

– På senare tid har de excellerat i kidnappningar, utpressning och förhandlingar om lösensummor.

Manade till revolution

Jimmy Cherzier, en expolis med smeknamnet "Barbecue" som är en av de mäktigaste gängledarna i Haiti, har samlat nio av landets kriminella grupperingar i gänget "G9". I juli manade Cherzier, som anses ha haft samröre med den mördade president Moïse, till revolution mot landets eliter, vilket utlöste plundring av butiker i Port-au-Prince.

– Gängen har en god rekryteringsgrund i slumområdena som de kontrollerar. Två tredjedelar av befolkningen tjänar mindre än två dollar om dagen, säger Mats Lundahl.

I torsdags kom rapporter om att det kan bli lättare för hjälpkonvojerna att nå det jordbävningsdrabbade området. Gängen ska ha ingått en informell och tillfällig vapenvila i Martissant.

– Folk behöver mat, vatten och skydd, så jag hoppas att hjälpen kan komma fram nu, säger Reginald Celestin.

Fakta: Instabilt land

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli i år förvärrades situationen ytterligare och instabiliteten anses vara omfattande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!